”De-a tri și fuga” se juca demult (și se mai joacă în unele sate) în prima sau a doua zi de Paști. ”Satul – cu bărbați, femei, tineri, copii – se adună într-un loc deschis ce permite lovirea mingii cu bâta, prinsul cucului, fuga la țăl, lovirea cu mingea a adversarului, pentru că despre asta este vorba în acest joc. Și despre a fi împreună și a sta apoi la o poveste, un pahar de vin, un ou roșu…”, explică reprezentanții Muzeului Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș.

”De-a tri și fuga” este o variantă a oinei, sportul național al României. Mai este cunoscut și sub denumirea ”De-a tri și stația”. ”Numele vine de la faptul că ai șansa să dai de trei ori. Bine-ar fi să o dai cât de departe și apoi să fugi o dată până la stație, adică la țăl. Baiu îi că trebuie să fugi și înapoi iar în timpul ăsta s-ar putea să fii pălit cu mingea de un adversar de pe teren – și atunci te întorci la coadă, la bătaie – sau chiar să prindă un adversar cucu… Adică să prindă mingea din aer, fără ca ea să fi căzut jos și atunci se schimbă echipele care niciodată nu sunt egale și nu au niciodată un număr exact de jucători. Cei de la bătaie se duc în teren și cei din teren se duc la bătaie. Adică să bată mingea cu bota. Mingea aia făcută din păr de cal sau de vită și bâta de lemn”, schițează regulile jocului organizatorii.

Dacă ați prins ideea și vă surâde, atunci luni, 25 aprilie, Ștefan și Ghiță, prelucani și buni cunoscători ai jocului, vă așteaptă pe Câmpul Tineretului din Baia Mare. De la ora 14.30. Sunteți bineveniți și dacă nu ați prins ideea, dar vă surâde oricum un pic de joacă.

Sursă informații și foto: Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș

CITEȘTE ȘI:
”Primăvara în Satul de pe Dealul Florilor”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.