La standul Lipo Iri, la fiecare ediție a Târgului Darurilor de Crăciun, găsești un strop din magia sezonului. Asta pentru că pionii ei colorați – fie că sunt personaje în scenariile ludice ale celor mici, fie că devin accesorii originale în vestimentația celor mari – stârnesc nu doar creativitatea privitorului, dar parcă povestesc ceva despre cetele de coconi care umblau din casă în casă cu traiste mai mari decât ei și cu speranțe legate de Moș Crăciun asortate la dimensiunea traistelor…

Oameni de zăpadă, elfi, reni și pitici poznași

Pregătiți-vă să descoperiți în acest an la Târgul Darurilor de Crăciun multe și vesele noutăți la standul lui Irinel Ilie: oameni de zăpadă, elfi, reni și pitici poznași, precum și căsuțe-tablou cu personaje ce pot fi personalizate după gusturile fiecărei familii în parte. Ce sunt aceste căsuțe-tablou? ”Satisfac dorința de a îmbina joaca cu „amintirea/memoria” familiei: astfel, pornind de la caracteristicile fiecărei familii, de la momentele ei cele mai prețioase, se creează jocuri și povești noi. Copiii sunt tare încântați să imagineze scenarii diferite, reale sau imaginare, în care ei și cei dragi lor joacă rolurile cheie”, explică Irinel.

Produse pentru toți cei care (încă) se joacă

Nu vă speriați! Nu vor lipsi de la standul Lipo Iri nici pionii ei colorați din lemn pictat, omuleții versatili care stârnesc imaginația copiilor de toate vârstele. ”Produsele mele sunt potrivite pentru toți cei care știu sau încă mai știu să se joace :). Sunt gândite și pentru copii de vârste mici, din materiale durabile și calde, cu dimensiuni perfecte pentru mânuțele lor mici. Pictate în culori vii ca să le atragă atenția. Pentru copiii mai mari am abordat teme potrivite vârstei lor. Sunt destinate și adulților. Acești pioni ai mei sunt încadrați în povești ancorate în viața reală, atinsă de un strop de magie”, spune Irinel.

”Crăciunul e despre creație, imaginație și are muuuultă magie!”

De altfel întreaga veselie care se despletește în creațiile marca Lipo Iri are o explicație simplă: ”De când sărbătoaream Crăciunul la țară, alături de toaaaată familia, aceasta a fost perioada mea favorită din an. Perioada în care puteam să creez tot ce simțeam că reprezintă <<universul>> meu. Crăciunul e despre creație, imaginație și are muuuultă magie!”

Și chiar dacă nu își amintește sigur care a fost prima ei creație, știe precis că s-a întâmplat tocmai în preajma Crăciunului: ”Încă de când aveam vreo 5 ani, de Crăciun, mama mea avea fel și fel de tipare scoase din reviste, tipare de îngerași, moși și oameni de zăpadă, ghirlande și inimioare și mai avea și multe hârtiuțe, ambalaje și staniol colorat strânse cu multă grijă de-a lungul anului. Era momentul meu favorit al Crăciunului…”

Privind spre minunățiile care vor poposi la Târgul Darurilor de Crăciun, Irinel mărturisește că Moș Crăciun ar fi inspirat dacă ar face un popas la Biblioteca Județeană: ”Cred că tare încântați ar fi copiii mei de o pereche de păpuși (fetiță și băiețel) de la Credențul Ancuței. Mi se pare fascinant ce povești își pot crea cu ajutorul lor…”

”Povestea e simplă: îmi place să mă joc”

Dat fiind că perioada sărbătorilor de iarnă te invită insistent la nostalgie, am provocat-o pe Irinel să ne împărtășească niște detalii despre începuturile ei artistice. Și firul poveștii începe tocmai din anii de… grădiniță! ”Chiuleam fără să știe ai mei, stăteam acasă și îmi puneam viniluri la pick-up, iar apoi desenam o zi întreagă câte o temă ce îmi plăcea. Apoi în clasa a cincea am intrat la Arte, pentru că nu eram încântată de școlile cu profil real ce erau la modă. Acolo am descoperit un spațiu în care toate ideile mele erau la locul și momentul potrivit :). În liceu am plecat la Cluj, unde am găsit niște profesori extraordinari, iar la facultate am descoperit atât de multe surse de inspirație, atâtea tehnici și posibilități de exprimare, încât am rămas cu această curiozitate de a încerca măcar o dată fiecare tehnică”, își amintește Irinel.

Și fiindcă pionii ei miraculoși sunt protagoniști în multe, foarte multe povești, întrebarea a venit firesc: povestea ta, Irinel, care e? ”Povestea e simplă: îmi place să mă joc, să îmi imaginez tot soiul de scenarii, de mici universuri și cotloane, să pun țara la cale. Mai ales îmi place să îmi imagiez povești pornind de la mici fragmente de natură.”

Pionii-broșă au apărut în urmă cu trei ani

În prezent, Irinel are mai multe proiecte pe rol: ”Ideile vin întruna, mai rămânane să apuc să le fac. E vorba de o serie de căsuțe personalizate. Am niște idei ale mele pe lângă cele personalizate în funcție de preferințele clientului. Apoi urmează să fac o tablă de șah pentru care am multe variante. O serie de desene, pioni și piese ceramice inspirate din folclor și portul tradițional… Multe idei îmi tot vin!”

Una dintre aceste idei, venită poznaș în urmă cu vreo trei ani, este cea legată de pionii-broșă, extrem de iubiți de doamne și domnișoare de toate vârstele: ”Am luat niște pioni de lemn de o calitate foarte bună – e un lucru important pentru că îți dă o altă stare de lucru – cu care plănuiam să fac ceva pentru copii. Însă după ce i-am primit, așa, natur, cu tot desenul fibrelor, cu căldura lemnului, ideile au început să curgă în altă direcție. Prima variantă a fost de mărțișor, <<băbuțele>> colorate cu flori din folclorul românesc și nu numai. Pe măsură ce lucram îmi era tot mai drag să le fac și îmi doream să experimentez tot mai mult. Cum și publicul a îndrăgit produsul, am decis să mă apuc să îmi pun în practică toate ideile legate de pioni”.

Irinel ne ia de mână și ne duce în universul pionilor-broșă: ”Întâi vine ideea, urmează documentarea, apoi pregătesc materialele, fac probe, pictez și finisez <<băbuțele>>. După ce e stabilit ce am de pictat pe ele, până ajung să le fotografiez ca produs final, pictatul unei broșe îmi ia în medie o oră / o oră și jumătate, în funcție de complexitate. Poate chiar mai mult. Le iau de multe ori la mână până le trec prin toate etapele și finisajele necesare. Însă bucuria e și azi la fel de mare ca și la prima broșă făcută. Nu mai știu câte am făcut până acum. Prefer să fac serii mici, de maximum o sută de bucăți pe colecție. Dar majoritatea colecțiilor sunt din 40 de pioni sau chiar mai puțin”.

De la folclorul românesc la globalizare și misticism

Folclorul românesc a fost mereu sursă de inspirație pentru pionii-broșă: ”Până la urmă sunt rădăcinile noastre. Motivele sunt foarte bine alese: iubesc cum sunt reduse la esențial formele și faptul că toate au un rost și fiecare are o poveste în parte. Practic fiecare semn, cât de mic, are în spatele lui o poveste amplă, clară și fascinantă. Am nu doar pioni cu simboluri românești, cu și pioni reprezentând populațiile lumii: au apărut în urma întrebărilor venite de la copii. Sunt mult mai deschiși și se simte că tindem spre globalizare: au colegi, prieteni și cunoștințe, familii prezente pe tot globul. Mi se pare un mod foarte practic de a veni în ajutorul lor, de a întâmpina nevoia lor de cunoaștere și de a normaliza aceste diferențe care de fapt ne unesc. Pionii cu pitici, animale și alte ființe vin din lumi mistice, din povești fantastice, din visele și imaginația bogată a copilăriei. E acel loc unde totul este posibil și fiecare își hotărăște rolul și cursul poveștii”.

Toți pionii lui Irinel vor locui din 18 decembrie la Târgul Darurilor de Crăciun. În rest, îi puteți găsi pe contul de Facebook Lipo Iri.

Ramona-Ioana Pop
Sursă foto: Lipo Iri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.