Ca un mic colț de Rai, așa cum mi-l imaginam eu când eram copil, cam așa arată de fiecare dată standul purtând marca Credențul Ancuței. Doar că atunci când eu eram copil, nu erau păpuși atât de frumoase…

”Credențul s-a născut din dorința de a-mi colora timpul liber”

Privind peste umărul timpului, Ancuța Achim admite că nu poate spune exact când a început povestea credențului. ”Dintotdeauna mi-a plăcut să meșteresc, să modific fiecare lucru cu care intram contact, în așa fel încât să-l fac să mă reprezinte, să fie unic. Credențul s-a născut din dorința de a-mi colora timpul liber. Având un job care presupune 8-12 ore de lucru, reguli stricte și foarte puțină creativitate, am simțit nevoia să ies din această rutină și, uite, așa am început să creez primele mele decorațiuni de Crăciun. Decorațiuni inspirate din natură, realizate din sfoară, bucățele de lemn și fructe uscate”, spune creatoarea Credențului Ancuței.

”Atunci când creez simt că sunt liberă”

În urmă cu trei ani și-a expus creațiile în cadrul Târgului Darurilor de Crăciun, o participare care a motivat-o. ”La acest târg am întâlnit oameni minunati care m-au susținut și încurajat să continui cu această pasiune. Atunci când creez simt că sunt liberă. Deși am un program haotic și în mare parte meșteresc noaptea, nu am simțit niciodată nevoia să renunț, ci – din contră – îmi doresc să mă reinventez și să experimentez tehnici și lucruri noi. Am învățat să am răbdare și să muncesc din greu, fiindcă nimic nu se întâmplă peste noapte, să am încredere că acolo unde pui suflet și pasiune este imposibil sa nu iasă ceva frumos”, povestește Ancuța.

Drag de târg și de vizitatorii lui

Va participa în acest an, așadar, pentru a patra oară la Târgul Darurilor de Crăciun: ”Mi-a intrat la suflet și îl aștept cu nerăbdare în fiecare an! Am prins mare drag de oamenii pe care i-am întâlnit aici, atat de artiștii care sunt prezenți, cât și de vizitatorii care ne trec pragul… Sunt oameni faini, deschiși și pasionați de frumos”.

De fiecare dată, în Credențul Ancuței găsești lucruri noi de care te bucuri ca un copil. ”Pentru ediția aceasta am pregătit câteva decorațiuni -ornamente pentru brad, coronițe pentru ușă și, desigur, păpușele. Păpuși cu suflet – așa cum le spun eu. Sunt realizate din material textil și inspirate din copilăria mea!”, descrie Ancuța minunățiile pe care le vom descoperi la târg, potrivite atât pentru cei mici, dar și pentru cei mari.

Totul a început cu Lizuca…

Pasiunea pentru cusut a moștenit-o de la mama ei, croitoreasă. ”M-a învățat încă de mică să-mi creez propriile jucării. Lizuca, prima păpușică pe care am creat-o, a fost atât de îndrăgită de copii și mămici, încât am decis că acesta este modelul de păpușică pe care vreau să-l creez. Nu caut modele anume, ideile îmi vin parcă puse cu furca! (râde) Mă bazez doar pe imaginația mea și pe inspirația de moment. Nu m-a interesat modernismul, ci îmi doresc ca păpușile mele să fie cât se poate de originale!”, ne introduce Ancuța în universul păpușelelor ei pe care nu ai cum să nu le iubești încă de la prima vedere.

Cele mai frumoase complimente, sclipirea din ochii copiilor

”Pot să spun că sunt o norocoasă: am avut șansa să colaborez cu oameni minunați, care de fiecare dată mi-au transmis feeedback-uri pozitive, lucru care mă motivează foarte mult. Însă complimentele cele mai frumoase vin din partea copiiilor, din zambetul lor larg și din sclipirea ochișorilor lor atunci când își descoperă pentru prima dată jucărioara”, mărturisește Ancuța.

”Eu iubesc Crăciunul”

Crăciunul înseamnă, de altfel, pentru Ancuța un prilej de întoarcere în copilărie. Poate și de aceea păpușelele ei cu suflet sunt atât de miraculoase, pentru că sunt făcute cu mult drag pentru sărbătoare care vine în câteva zile: ”Crăciunul are pentru fiecare dintre noi, pe lângă semnificația de sărbătoare creștină, una proprie. Eu iubesc Crăciunul pentru că este o sărbătoare pur și simplu magică. Pentru mine Crăciunul înseamnă copilărie, iubire, familie, apropiere, bunătate, bucurie, lumină, miros de brad, portocale și scorțișoară”.

Ancuța îl va trimite pe Moș Crăciun la târg…

Ancuța mărturisește că îl va trimite pe Moș Crăciun spre târgul de la Biblioteca Județeană ”Petre Dulfu”: ”Nu aș putea alege un singur produs pe care să îldăruiesc în luna decembrie. Mi-e practic imposibil! Pentru că știu că la târg pot găsi cadouri perfecte pentru toți cei dragi mie!” Chestionată ce din credenț ar oferi și cui cu prilejul Crăciunului, Ancuța s-a hotărât fără să delibereze prea mult timp: ”Cu siguranță o păpușică i-aș dărui-o prietenei mele de suflet, pentru că nu a avut păpușica ei în copilărie și cred că îi va fi un companion foarte bun. Tind să cred că păpușile mele au darul de a aduce instant zâmbetul pe chipul celor care le privesc!”

Păpușelele din Credențul Ancuței vă așteaptă la târgul organizat de Asociația NOD începând cu 18 decembrie. Dacă nu ajungeți, atunci creațiile Ancuței Achim pot fi descoperite pe contul de Facebook anku.aa sau pe site-ul breslo.ro.

Ramona-Ioana Pop
Sursă foto: Credențul Ancuței

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.