Dans sportiv | Mădălina Pop: ”Am crescut în cei 20 de ani atât ca rezultate, cât și ca profesionalism. Dar mai ales ca vise!”

20 de ani a împlinit în acest an Galactic Dance Baia Mare. Aniversarea a fost în luna mai, dar celebrarea celor două decenii de existență s-a realizat de curând, în cadrul ”Galei dansului băimărean”. ”Ne dorim ca peste 20 de ani tot asta să facem și tot cu atâta bucurie!”, mărturisește Mădălina Pop. Cea care a fost parte din prima pereche a clubului băimărean și care azi bifează în continuare performanțe pentru Galactic Dance, dar din postura de antrenor. 

George Todoran – Mădălina Mare
Premiere ”galactice”

– Acum două decenii dansul sportiv nu era neapărat la modă în Baia Mare. Și atunci de unde a apărut ideea de a înființa Galactic Dance?
– Acum 20 de ani nu existau cluburi de dans sportiv în Baia Mare și mama mea, Adina Mare, vizionând pe un canal TV din Ungaria multe competiții de dans sportiv, și-a dorit ca eu să pot practica acest sport la mine acasă, în Baia Mare. Un club de dans exista la acea oră în Baia Mare, însă nu era afiliat la federație și – participând la prima competiție – mama mea și mama partenerului meu au realizat că asta este ceea ce își doresc: să înființeze un club de dans sportiv pentru că acesta este un sport elegant, care ar putea ajuta la dezvoltarea armonioasă a copiilor.

– De numele Galactic Dance se leagă câteva premiere în istoria dansului sportiv din Maramureș.
– Galactic Dance a avut prima pereche de dansatori sportivi din Baia Mare, formată din George Todoran și subsemnata. Alături de George, am fost primii finaliști la Cupa României, categoria 6-9 ani. Am fost primii campioni naționali la Campionatele Naționale de clase, primii finaliști la Campionatele Naționale de 10 dansuri. De asemenea, am fost primii dansatori care au urcat pe scena Eurovision alături de Jo, Randi și Zoli Toth Project. Acum 18 ani am fost primii dansatori care au oferit ilustrație coregrafică la festivaluri de muzică ușoară pentru copii. Mai presus de asta am fost primul club de dans băimărean cu antrenori proprii și cu doi arbitri de dans sportiv de Clasa D și Open Basic.

Cristian și Teodora
Cel mai bun rezultat, cea mai titrată pereche

– Cel mai bun rezultat din istoria clubului care este?
– Cred că toate titlurile de campioni și toate finalele de campionate oficiale sunt importante. Însă pentru noi Campionatele Naționale de 10 dansuri de anul trecut sunt cele mai valoroase pentru că două perechi de clubul nostru – Cristian Tiut și Teodora Trufan, Christian Barkoczi și Ștefana Prună – au ajuns în finale. Asta înseamnă că am reușit să formăm dansatori compleți. Este foarte dificil să poți dansa 10 dansuri la un nivel înalt. Majoritatea perechilor se axează doar pe o secțiune, aptitudinile necesare pentru fiecare – Standard sau Latino – fiind extrem de diferite.

– În cei 20 de ani de Galactic, care este cea mai titrată pereche?
– Cred că cele mai bune rezultate au fost obținute Cristian Tiut și Teodora Trufan. În ultimii ani ei au fost campionii naționali ai României la Clasa D, 14-15 ani, au fost finaliști la Campionatele Naționale de Clasa B, Latino, tineret. Finaliști au fost și la Campionatele Naționale de 10 Dansuri. De asemenea, Cristian și Teodora au ieșit vicecampionii României la Clasa B, Latino, adulți.

Finaliști Campionate Naționale 10 dansuri, 2022
Eric și Roberta, Tomas și Elisa
Superlative

– Ce a fost cel mai dificil în acești 20 de ani?
– Să susții activitatea unor copii care au ajuns în sala noastră de dans la vârsta de 4 ani și acum sunt studenți. Să poți să obții mereu rezultate și să rămâi constant conectat la ceea ce e nou în dansul sportiv. Să găsești mereu rețetele succesului pentru sportivii tăi, dat fiind că fiecare dansator are personalitatea lui. Este o mare provocare.

– Dar cel mai frumos ce a fost?
– De când sunt antrenor, spun că sentimentul cel mai frumos este acela când văd sportivii clubului pe cele mai înalte trepte ale podiumului, știind că am contribuit și noi, antrenorii lor, la acest succes. Nimic nu se compară cu sentimentul pe care îl nutrim când vedem ce oameni minunați devin și știm că și noi am făcut parte din dezvoltarea lor și am contribuit la traseul frumos pe care și l-au ales. E ceva de nedescris să știi că munca ta se transformă în ceva valoros.

– Cu ce vă mândriți cel mai mult?
– Avem o relație deosebită cu toți sportivii noștri. Unii și acum, după ani și ani de când nu mai concurează, încă ne vizitează, vin la spectacole, sunt alături ne noi. Dacă adăugăm la asta și faptul că suntem printre cei mai tineri antrenori din țară, ce ne putem dori mai mult?! E foarte greu să obții în zilele noastre asemenea respect și recunoștință din partea unor copii.

Coregrafie, 2017
Toți dansatorii din Baia Mare pe o scenă, unul din proiectele Galactic

– Am tot vorbit despre performanțe. Dar dincolo de competiții, clubul a fost mereu implicat și în alte proiecte.
– Cred că cel mare proiect al nostru este să reușim să ținem sportivii cât mai mult timp în sala de dans. Suntem extrem de mândri că avem în sală sportivi la vârsta majoratului, ceea ce ne face să credem că am reușit să le insuflăm această dragoste imensă pentru dans care ne animă pe noi. Firește, ne dorim să avem cât mai mulți campioni. Visăm ca Baia Mare să devină un pol important al dansului sportiv din România. Încercăm să îi implicăm pe sportivii noștri în cât mai multe evenimente mondene în care să cocheteze și cu alte stiluri de dans. Dorim să dezvoltăm și proiectul ”Gala dansului băimărean”, în cadrul căruia – anul viitor – dorim să fim gazda unui eveniment de mare anvergură care să aducă pe aceeași scenă toți dansatorii din Baia Mare! Și vă mai dezvălui un proiect al nostru: acela de a organiza un bal cu adevărat vienez în Baia Mare, atunci când vom găsi locul potrivit. Să nu uităm nici de Balul Maturității, care este brandul nostru și este un concept similar balului vienez. Însă ne dorim foarte mult acest bal, cu orchestră, cu cântăreți de operă și cu toată eleganța și întreg rafinamentul unui bal vienez derulat într-un oraș european.

Balul Maturității
Festivalul ”Delfinul de Aur”, 2012
”Ceea ce credeam atunci că este imposibil, acum am realizat”

– Când ați început, erați singurii. Azi sunt mai multe cluburi de dans și în Baia Mare, și în Maramureș. Prin ce vă distingeți de celelalte cluburi de dans sportiv din județ?
– Cred că ceea ce ne face deosebiți este că, având în vedere că am cochetat mult și cu teatrul, am reușit să le deschidem sportivilor noștri noi orizonturi și să-i îndreptăm și înspre alte genuri de dans. Am făcut spectacole tematice, am imaginat o mulțime de coregrafii cu dansuri din alte zone decât ale dansului sportiv, am participat la evenimente mondene cu aceste stiluri. Mai mult, de 18 ani realizăm și ilustrații coregrafice la festivaluri de muzică ușoară pentru copii, unde sportivii prezintă de cele mai multe ori altceva decât dans sportiv. Acum cinci ani, George Pop, antrenor al Clubului Galactic și absolvent al Universității de Arte ale Spectacolului din Târgu Mureș a adus dansul contemporan în clubul nostru. O mare parte din coregrafiile prezentate de dansatorii noștri la show-uri și diverse evenimente se bazează tocmai pe dans contemporan, lucru nou în Baia Mare.

Mădălina și George Pop

– Prin ce se deosebește clubul de azi față de cel care era la început de drum: ce s-a câștigat, ce s-a pierdut pe traseu?
– Am reușit să deschidem un studio stabil. Când ne-am apucat de dans nu aveam un loc al nostru. La început nu aveam ca target finale de Campionate Naționale. Am îndrăznit să ne propunem asta în timp. Am crescut în cei 20 de ani atât ca rezultate, cât și ca profesionalism. Dar mai ales ca vise. Ceea ce credeam atunci că este imposibil, acum am realizat. Singurul lucru care s-a pierdut pe drum este numărul sportivilor care doresc să facă performanță.

– Suflând în lumânările de pe tortul aniversar Galactic, ce vă doriți?
– Ne dorim ceea ce cred că își dorește orice antrenor: să avem sportivi de înaltă performanță, care să devină cele mai bune versiuni ale lor. Cred că este important să rămânem la fel de entuziaști și de îndrăgostiți de dans. Ne dorim ca peste 20 de ani tot asta să facem și tot cu atâta bucurie!

Coregrafie, 2016
Cifrele Galactic Dance

3.843 cursanți
1.253 de medalii cucerite
401 coregrafii de spectacol în spatele cântăreților pe scena Teatrului Municipal Baia Mare, Eurovision și la diferite festivaluri
134 de sportivi legitimați
107 spectacole de dans sportiv
10 instructori de dans
5 mămici fondatoare
5 generații de dansatori
5 competiții naționale organizate
4 antrenori de dans sportiv formați
2 arbitri membri FRDS proveniți dintre foștii sportivi

Ramona-Ioana Pop
Sursă foto: arhiva Galactic Dance Baia Mare

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.