Exact în urmă cu doi ani, Carmen Sînă, Dora Roatiș și Dorina Fărcaș deschideau în premieră porțile Dance Light Studio din Baia Mare și invitau primii cursanți să descopere frumusețea dansului. De atunci oferta s-a diversificat, numărul cursanților a tot sporit, echipa de dansatori de performanță a crescut și ea, iar palmaresul începe să se contureze pas cu pas. Cei doi ani de existență vor fi celebrați prin două zile de dans la început de februarie. Până atunci, depănăm povestea Dance Light Studio alături de Carmen, Dora și Dorina.
Primii pași de dans
”De la vârsta de 4 ani sportul a fost mereu prezent în viața mea și asta i-o datorez mamei mele. Am început cu gimnastica sportivă. La 8-9 ani am fost selecționată pentru lotul național din Deva, dar asta ar fi însemnat să mă mut cu școală cu tot și cu familia mea am decis că nu vom face acest pas. Atunci am început să fac gimnastică ritmică și în paralel mai mergeam și la tenis. Apoi am descoperit dansul modern, care mi-a plăcut foarte mult. Iar pe la vârsta de 11-12 ani am ajuns la dans sportiv”. (Carmen Sînă)
”Deși nu am avut ocazia să îl practic înca de când eram mică, mi-a plăcut dansul dintotdeauna. Am ajuns la dans din întâmplare, împreună cu câteva colege, în facultate. Căutam un curs de aerobic și așa s-a nimerit că în același loc se țineau și cursuri de dans. Eram atât de încântată că am descoperit cursuri de dans pentru adulți încât m-am înscris pe loc. Treptat am început să practic și dansul sportiv și să particip la primele mele competiții. M-am regăsit atât de mult în dans încât, iată-mă, după 15 ani sunt tot aici!” (Dora Roatiș)
”Primul contact cu dansul a fost în urmă cu 19 ani. Inițial practicasem judo timp de un an. Datorită programului de la școală am fost nevoită să renunț la antrenamentele de judo, iar din dorința de a practica un sport mama mea a ales dansul. Din acel moment totul a gravitat în jurul dansului.” (Dorina Fărcaș)
Dragoste (sau nu) la prima vedere
”De la prima oră de dans sportiv am ieșit plângând. Și nu am mai dorit să merg la a doua lecție de dans… Antrenorul i-a spus mamei că am abilități și înclinație spre acest sport și că ar fi păcat să renunț. Mama m-a convins să mai iau lecții de dans o lună și apoi să decid dacă doresc sau nu să continui. Și magia s-a întâmplat, am început pur și simplu să mă îndrăgostesc de dansul sportiv. M-a cucerit prin diversitatea și complexitatea lui: două secțiuni complet diferite (una foarte elegantă, cealaltă foarte energică) și 10 dansuri fiecare cu povestea lui.” (Carmen Sînă)
”Din momentul în care pășeam în sala de dans, nu mai exista nimic altceva în jur. Pentru mine era ceva fascinant, ce cu greu pot descrie în cuvinte. Apoi au urmat toate emoțiile acelea frumoase din cadrul competițiilor, toții oamenii minunați pe care i-am cunoscut și pe care ne lega aceeași pasiune.” (Dora Roatiș)
”Îmi plăceau orele de dans pentru că mă făceau să mă simt specială, fiind destul de mult lăudată de către antrenori. Îmi plăcea și faptul că mereu descopeream un detaliu nou la care trebuia să fiu atentă.” (Dorina Fărcaș)
Și antrenoarele au preferințele lor
”Având în vedere că dansul sportiv este împărțit în două secțiuni și fiecare secțiune are cinci dansuri, lasă-mă să aleg câte un dans din fiecare categorie. De la Standard aleg tango. Datorită mișcărilor foarte ascuțite, clare și rapide și a caracterului său staccato. De la secțiunea Latino optez pentru samba. Îmi place ritmul în sine, care te duce cu gândul la carnaval, veselie, sărbătoare. Deși dacă vorbim tehnic este cel mai greu dans Latino deoarece implică absolut tot corpul. Figurile specifice, mișcările de genunchi, șold și picioare sunt fascinante pentru mine.” (Carmen Sînă)
”Deși dansurile Latino denotă energie, bucurie si poftă de viața și mi-a plăcut mereu să le dansez și să le privesc, mă regăsesc mai mult în dansurile Standard. Fiind o persoană care apreciază și caută mereu frumosul, eleganța și rafinamentul în tot ce mă înconjoară, consider că dansurile Standard oglindesc cel mai bine aceste aspecte. Iar dacă e să aleg un dans dintre acestea, preferatul meu e valsul lent.” (Dora Roatiș)
”Dansul meu preferat din categoria dans sportiv a fost rumba. Acum, din categoria dansurilor sociale, de foarte multe ori mă întreb care stil îl prefer: bachata, salsa sau kizomba. De cele mai multe ori nu găsesc un răspuns pentru că îmi plac toate la fel de mult.” (Dorina Fărcaș)
Punctul culminant din cariera de dansatoare
”A fost participarea la Cupa Europeană de Profesioniști, unde practic am concurat cu perechi de top în acel moment, legende ale dansului (unii chiar ne antrenau în acea perioadă). Am ocupat locul 6 în finala competiției.” (Carmen Sînă)
”Unul dintre cele mai dragi rezultate din cariera de dansatoare este cel de la primul meu concurs în afara țării, la Kosice, în Slovacia, în 2013. Deși am avut mari emoții, pentru că era prima competiție la care dansam într-o altă țară, am luat locul 1 la Clasa D Standard. A fost o experiență foarte frumoasă.” (Dora Roatiș)
”Au fost mai multe rezultate și competiții dragi care au rămas acolo, în sufletul meu, într-un loc special. Dar cel care îmi este cel mai drag este Campionatul Național de Clase de la Brașov din 2017, unde am obținut titlul național.” (Dorina Fărcaș)
Adio, dar rămân cu tine…
”Eram studentă la psihologie în Cluj-Napoca, cursuri la zi. Făceam naveta de săptămânal în Baia Mare, uneori chiar și mai des, atât pentru antrenamentele mele ca și sportiv, cât și ca să antrenez. Dansam atunci la profesioniști, ceea ce implica foarte multe antrenamente și seminarii (majoritatea în afara țării), timpul pur și simplu nu mai ajungea ca să le fac pe toate la nivelul la care îmi doream. Așa că am decis să renunț la cariera de dansatoare și să trăiesc dansul în continuare prin perechile ce le antrenam.” (Carmen Sînă)
”Momentul în care am renunțat la cariera de sportiv, în 2016, a venit cu un mix de emoții. Cu multă părere de rău pe de-o parte, dar și cu multă bucurie și entuziasm pentru o nouă etapă ce urma să înceapă: aceea de a fi mamă. Îmi doream să mă bucur și să profit din plin de această nouă postură și eram conștientă că în programul meu nu vor mai încăpea antrenamentele și competițiile sportive. În perioada aceea îmi răsunau mereu în minte cuvintele: «Nu plânge ca s-a terminat, zâmbește pentru că s-a petrecut».” (Dora Roatiș)
”Sunt cinci ani de când nu mai dansez în cadrul competițiilor de dans sportiv. De ce am luat această decizie? Ei bine datorită faptului că trebuia să aloc mai mult timp antrenoratului și perechilor de sportivi pe care le antrenam.” (Dorina Fărcaș)
Debutul carierei de antrenor
”La 15-16 ani am început să predau la prima grupă de copii… Țin minte că erau vreo 25 de prichindei în grupă și primul dans predat de mine a fost country. Adevărul este că de când eram mică mă jucam prin casă că predam. Deci cred cu putere că trebuie să ai grijă ce îți dorești pentru că s-ar putea să se întâmple…” (Carmen Sînă)
”Nu mai țin minte cu exactitate, undeva prin 2010 am început să predau copiilor din grupele începătoare. În 2012 am finalizat cursurile Școlii de Antrenori din Reghin. Ulterior am început să predau perechilor nou formate, ce pășeau pentru prima dată în fascinanta lume a dansului sportiv.” (Dora Roatiș)
”Am început să predau la vârsta de 15 ani la grupe de copii începători. După care, încet-încet, la grupe de performanță, la perechi de miri și ulterior la grupe de adulți.” (Dorina Fărcaș)
Punctul culminant din cariera de antrenoare
”Îi iubim și îi stimăm pe toți sportivii de performanță ai clubului, fiecare rezultat al lor e foarte important. Însă dacă ar fi să alegem cel mai important rezultat ca antrenoare a fost unul de anul trecut, când perechea David Soponar – Izabella Bartha s-a calificat în finala Campionatului Național de Open Standard la categoria de vârstă 10-11 ani și a fost prima sub linie pentru finala de Open Latino. În urma acestui concurs, David și Iza au fost cooptați în lotul național.” (Carmen Sînă și Dorina Fărcaș)
”Cel mai drag rezultat a fost obținut la primul concurs la care una dintre perechile pe care le antrenam, formată din Bogdan și Adriana, a reușit să ia locul 1 la prima lor competiție de dans sportiv, categoria Precompetițional. Se întâmpla la Cupa Spria Top Dance în 2016.” (Dora Roatiș)
Sportiv / antrenor
”Când ești sportiv pășești pe ringul de dans, simți lumina reflectoarelor și energia publicului, ești în centrul atenției, tu ești actorul principal. Ca și antrenor, ești cu un pas mai în spate. Dar în același timp ești la cârma perechii. Câteodată ți-ai dori să poți executa tu anumite mișcări în locul sportivilor tăi. Consider că ambele posturi presupun pasiune, motivație, perseverență, răbdare, muncă susținută, acceptarea greșelilor și puterea de a învăța din elea. Pur și simplu să îți dorești să devii un pic mai bun în fiecare zi.” (Carmen Sînă)
”Ca antrenor trăiești cumva prin perechi toate emoțiile frumoase pe care ți le oferă dansul și te bucuri de evoluție și rezultate, dar nu ai cum să simți la intensitate maximă toate acele trăiri pe care numai un dansator le poate simți pe ringul de dans.” (Dora Roatiș)
”Cel mai mare minus pe care antrenoratul îl are este faptul că tu, ca antrenor, nu poți să faci mai mult pentru sportiv decât își dorește el. Ca sportiv minusul cel mare în dans îl ai în momentul în care nu ai un partener care să aibă aceleași dorințe ca și tine. Un mare plus al antrenoratului este durata destul de mare de timp în care poți să rămâi ancorat în lumea dansului și să te bucuri de el chiar dacă nu mai ești sportiv.” (Dorina Fărcaș)
Dance Light Studio – începutul
”De fiecare dată când vin la sala de dans, deși poate se mai nimerește o zi mai nefericită, când încep orele pur și simplu starea mea se îmbunătățește și de multe ori simt atât de multă recunoștință pentru acest lucru și cred că sunt foarte norocoasă. Așa că am plecat pe drumul Dance Light Studio cu convingerea și speranța de a putea transmite mai departe bucuria, energia și împlinirea pe care dansul mi le dăruiește mie zi de zi.” (Carmen Sînă)
”Am dorit crearea unui loc și a unei comunități de oameni unde, împreună cu colegele mele, să pot transmite mai departe bucuria pe care dansul a adus-o în viața mea.” (Dora Roatiș)
”Mi-am dorit să reușim să creem un loc special și frumos. În care oamenii să poată să vină să se bucure de dans, să aibă parte de o experiență unică care să îi determine să revină.” (Dorina Fărcaș)
Dance Light Studio – diferența specifică
”Fiecare club din acest oraș și nu numai se străduiește să facă maximum. La fel și noi. Încercăm zi de zi să devenim cea mai bună versiune a noastră. Încercăm să aducem îmbunătățiri constante stilului de predare, materiei predate, structurii orelor. Ne perfecționam pe partea de tehnică mergând la seminarii, workshopuri etc. Fiecare din noi trei ne implicăm în ceea ce facem, suntem foarte conștiincioase și facem cu mare, mare drag și pasiune tot ce ține de dans.” (Carmen Sînă)
”Toate trei formăm o echipa puternică și ne completăm perfect una pe cealaltă. Cuvântul echipă cred că definește cel mai bine superputerea noastră.” (Dora Roatiș)
Doi ani de Dance Light Studio
”Doi ani plini de dans, de oameni frumoși pe care i-am întâlnit, de copii haioși și simpatici cu care am lucrat și care te umplu de energie. Antrenamente intense cu perechile de performanță, rezultate pe măsură. Cred ca acești doi ani au fost despre oamenii care au avut încredere în noi și s-au lăsat purtați de noi (fie ei adulți sau copii) prin tainele dansului. Iar pentru mine personal acești doi ani au însemnat echipa. O echipă unită, care se respectă, comunică, se susține și care muncește zi de zi pentru același scop.” (Carmen Sînă)
”Acești doi ani au fost despre pasiunea care ne-a adus pe toate trei împreună, despre țelul nostru comun, despre prietenie, susținere și unitate. Acești doi ani au mai însemnat multe momente frumoase, oameni minunați alături de care ne-am bucurat, am evoluat și am învățat zi de zi.” (Dora Roatiș)
O zi fără dans este…
”… pur și simplu ciudată. Și cea mai recentă întâmplare poate confirma asta. Ca niciodată, de acest Crăciun am ales să nu facem antrenamente între sărbători. Tocmai ca să avem un pic de timp liber, să ne reîncărcăm bateriile. Eram fericite că vom avea două săptămâni de pauză. Ghici ce?! După vreo trei zile am început să ne sunăm că nu mai avem stare și că nu ne priește pauza… Deci cred că e clar: dansul ne circulă deja prin sânge.” (Carmen Sînă)
DANCE LIGHT STUDIO
Primul antrenament: 18 ianuarie 2021, cu grupe de copii.
Vârstele cursanților: între 3 ani și câteva luni până la 50+
Perechi de performanță: 8 în 2021; azi sunt 11 care participă la competiții naționale și 10 sunt în formare.
Palmares: 15 concursuri naționale, zonale și internaționale, peste 60 de calificări în finale, peste 30 de medalii.
Evenimente organizate: două spectacole cu toate grupele de copii, două tabere de vară, un cantonament cu perechile de performanță, seminarii, workshop-uri, petreceri.
Cursuri pentru: copii începători (4-6 ani și 7-11 ani), perechi – debutanți, performanță, adulți (începători, intermediari și avansați), coregrafii pentru nunți și alte diverse evenimente.
Cei doi ani vor fi celebrați prin două zile de dans, firește. În 4 și 5 februarie va fi organizat un workshop de bachata și kizomba. Invitate vor fi două perechi foarte apreciate: Marius & Elena (bachata), Armand & Lavinia (kizomba). De asemenea, în 4 februarie va avea loc o petrecere Latino la școala de dans.
Sursă foto: Dance Light Studio