Dan Cristian Griga

Iubește fotografia încă din copilărie. Prima cameră foto și-a cumpărat-o din primii bani economisiți, în urmă cu vreo 20 de ani. De atunci și până azi, și-a îmbunătățit nu doar aparatura, ci și cunoștințele. A participat la concursuri, a câștigat premii, a fost prezent în  expoziții. O mare pasiune și o imensă bucurie reprezintă și azi fotografia pentru Dan Cristian Griga, chiar dacă au trecut mulți ani de la începutul acestei povești de iubire.

”Am simțit că aș vrea să experimentez fotografia încă de când eram copil”

Băimăreanul Dan Cristian Griga lucrează în vânzări de două decenii. Și tot cam de atunci datează și prima sa cameră foto. Pasiunea pentru fotografie este, însă, mult mai veche. ”Am simțit că aș vrea să experimentez fotografia încă de când eram copil. Răsfoiam ziarele și descopeream fotojurnalismul. Frunzăream revistele cu artiștii vremii și descopeream portrete. Am început să practic fotografia în urmă cu aproximativ 20 de ani, cam de când muncesc. Din banii economisiți mi-am cumpărat prima cameră foto, un model compact. Pe parcursul anilor am tot schimbat și îmbunătățit pachetul de camere, obiective și alte accesorii necesare”, rememorează Dan Cristian Griga.

Inițial a fost autodidact într-ale fotografiei. Apoi lucrurile s-au mai schimbat: ”Pe internet găsim acum o sumedenie de materiale legate de compoziție și de editare. În 2019 am urmat și cursurile acreditate ale Școlii Varadinum din Oradea, pentru specializarea «Fotograf» cu profesoara Adela Rusu”.

still life
Expozițiile, mereu o bucurie

Dan Cristian Griga admite că e mereu o bucurie să își vadă creațiile în expoziții. Fie că evenimentele sunt organizate de pasionați de fotografie care îi dau libertatea să aleagă ce prezintă publicului, fie că sunt expoziții realizate în urma unor concursuri unde juriul decide care sunt lucrările care merită puse pe simeze.

”Am început foarte timid să particip la concursuri, știind câți fotografi foarte creativi există. Lipsa rezultatelor satisfăcătoare m-au motivat și nu am avut altceva de făcut decât să studiez mai mult. Cel mai valoros premiu este titlul de «Best Author» la Salonul Internațional «Ars Fotografica» din Arad, în 2022, unde am mai obținut și o medalie de bronz și o mențiune. Am mai câștigat o medalie de bronz la Salonul Internațional «Varadinum – Transylvania Salon», mențiuni de onoare FIAP, AAFR, IAAP sau premii ale juriilor la diverse saloane”, își trece în revistă Dan Cristian Griga palmaresul pentru eZiarultău.

Un biciclist pedalând în ploaie sau povestea unei fotografii

Mărturisește că are mai multe subiecte pe care le urmărește cu predilecție: ”Îmi place fotografia de stradă pentru că îmi stârnește oarecum imaginația, creând scenarii diferite în mintea mea. Iubesc și natura moartă pentru că mă pot juca după bunul meu plac cu elementele și cu lumina. Dar cel mai mult îmi plac portretele pentru că sunt cu și despre oameni, sunt despre conectarea cu ei, despre emoție, autenticitate…”

O clipă imortalizată pe stradă, în timpul unei ploi torențiale. Aceasta este poveste primei fotografii pe care a ”suspectat-o” ca fiind cu adevărat bună. ”Este vorba despre o fotgrafie cu un bicilist care pedala în timpul unei ploi torențiale. Eu stăteam la adăpost și îl vedeam la câțiva zeci de metri venind în direcția mea. Am avut timp suficient să scot camera din rucsac, să fac setările potrivite și să declanșez. Parcă era un călăreț pe câmpul de luptă care își folosea umbrela pe post de scut în ploaia de săgeți…”, explică pasionatul de fotografie. Și descrie în cuvinte suficient de expresiv, astfel încât parcă văd fotografia chiar înainte să mi-o arate.

Umbrella
Nino
Portretul lui Nino, fotografia preferată

Nu are un fotograf preferat. Dar o preferință tot are: Lee Jeffries. ”Regăsesc în portretele lui ceea ce îmi doresc să fac și eu: cadre foarte apropiate de model și foarte expresive”. O apreciază și pe Annie Leibovitz ”pentru munca ei de atâția ani cu oameni celebri care au scris istorie și pe care i-a fotografiat”. Îl rog să privească și spre fotografii români: ”Îmi place foarte mult Claudiu Guraliuc pentru lucrările lui picturale”.

Și dacă tot am ajuns la capitolul preferințe, îl invit să ”cotrobăie” prin arhivă și să scoată la iveală fotografia preferată.

”Fără doar și poate este portretul lui Nino, un om al străzii din Baia Mare, care mi-a stârnit dorința de a-l fotografia. Nu am acționat pe moment când l-am văzut în treacăt pentru că nu aveam camera foto la mine. L-am căutat a doua zi în zona centrului vechi unde îl văzusem, sperând că îl voi revedea. L-am abordat spunându-i ce vreau să fac, arătându-i câteva fotografii. A fost foarte cooperant și a ieșit unul din cele mai apreciate portrete făcute de mine până atunci. Dat fiind că am avut succes cu acest portret, câștigând un premiu, am organizat un act caritabil pentru Nino și am scos la licitație un print de dimensiuni mari”, își aduce aminte fotograful.

Color sau alb-negru, în funcție de starea de spirit

Azi fiecare om cu un telefon mobil în mână este un potențial fotograf. Într-o lume populată așadar de oameni care fac poze, Dan Cristian Griga nu se pierde în mulțime: ”Cred că mă disting prin bucuria cu care vorbesc despre fotografie și despre momentele surprinse. Mai multe persoane mi-au spus că efectiv îmi sclipesc ochii și efectiv mă transpun atunci când vine vorba despre această pasiune a mea”.

Are în portofoliu atât lucrări color, cât și alb-negru. ”Depinde de starea mea de spirit și de ce vreau să scot în evidență”, îmi explică. Printre imaginile care îi poartă semnătura, întâlnesc mai des… peisaje umane decât peisaje din natură. Are și pentru asta explicație: ”Așa cum v-am spus, portretele sunt preferatele mele. Peisaje fotografiez doar atunci când sunt în ture cu alți fotografi. Mă fascinează spectacolul răsăritului și al apusului. Le admir și prefer să mă bucur de moment”.

Dumești
”Ar fi oameni celebri pe care îi consider foarte expresivi…”

”Haideți să ne jucăm un pic, că prea e luni azi toată ziua. Dacă ați putea alege pe oricine din lume, contemporan sau nu, pe cine ați dori să fotografiați? Și, în mod similar, ce eveniment ați dori / ați fi dorit să imortalizați?” Dan Cristian Griga intră repede în joc: ”Ar fi oameni celebri pe care îi consider foarte expresivi, carismatici și autentici: Anthony Hopkins, Robert De Niro, Freddie Mercury, regina Elisabeta a II-a.

În ceea ce privește evenimentele, cel de care mă bucur cel mai mult este jocul la șură din Suciu de Sus organizat de bunul meu prieten Ovidiu Opriș, cunoscut sub brand-ul Teleleu din Maramureș. Un eveniment cultural plin de culoare datorită costumelor tradiționale, de bună dispoziție adusă de interpreții de muzică populară și de foarte multă voie bună care se citește în ochii localnicilor. TedX Baia Mare, unde fac parte din echipa de fotografi alături de Melinda Mandici de la Seven Studio și Iulian Moraru, este iar un eveniment cu o energie extraordinară, organizat de oameni deosebiți, cu speakeri din cele mai diverse domenii de activitate pe care am oportunitatea să îi întâlnesc în premieră”.

Joc la șură în Suciu de Sus,2023

”Răsfoind” eZiarultău veți descoperi în viitor și fotografii semnate Dan Cristian Griga.

Ramona-Ioana Pop
Foto (c) Dan Cristian Griga

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.