Dacia 1100 și ziua în care ne-am apucat de făcut mașini

Se întâmpla acum 52 de ani, într-o zi de mai. 11 mai 1968. Începea construcția primului automobil românesc, Dacia – sub licență Renault. I s-a spus Dacia 1100, fiindcă așa i-a fost cilindreea. Așa i-a fost și soarta botezului între mașinile vremii.

Era croită pe modelul Renault 8, o berlină cu tracțiune pe spate. Componentele de căpătâi veneau din Franța și din Spania. În România se fabricau, dintre cele trebuincioase mașinii, scaune, geamuri, tapițerie, unele piese de schimb. Renault se ocupa de restul.

Prima Dacia 1100 ieșită pe poarta fabricii i-ar fi fost dăruită, în cadru festiv, cu aplauzele și orăcăielile de rigoare, lui Nicolae Ceaușescu (foto stânga, la volan). De fapt ar fi fost însă abia a 75-a mașină scoasă de pe linia de fabricație, fiindcă era riscant să-i oferi ”celui mai iubit fiu al poporului” chiar prima Dacie, care poate că i-ar fi tușit în față dacă ar fi fost prinsă într-o zi proastă. Că va fi fost mașina dintâi ori a 75-a, contează prea puțin acum.

Au fost vânzări bune, chiar și după lansarea modelului Dacia 1300. Unul care părea mai cu ștaif. Și chiar a fost.

Tropăind însă de-a lungul timpului ajungem să pricepem că mașinile Dacia 1100 au devenit de mult piese de muzeu. La fel ca Dacia 1300 sau 1310. Însă întoarcerea la nostalgii simpatice, la melancolii selective, n-ar trebui să deranjeze pe nimeni, tocmai de aceea v-am povestit, frugal, de fostele noastre Dacii. (Vladimir Andru)

Sursa: ro.wikipedia.org

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.