Ziua Mondială a Râsului este un eveniment anual sărbătorit în prima duminică a lunii mai. O sărbătoare creată pentru a accentua importanța râsului – beneficiile lui asupra sănătății fizice și psihice.

Poate nu știai, dar această sărbătoare a fost inițiată în 1998 de dr. Madan Kataria, fondatorul mişcării ”Laughter Yoga”, adică… terapia prin râs. ”Există peste 20.000 de cluburi de râs în 110 țări”, după cum arată site-ul laughteryoga.org, unul funcționând chiar și în București. Aceste cluburi abordează râsul ca și pe exercițiu de sănătate și bunăstare, fiind promovat în școli, universități, centre pentru seniori, corporații, terapia prin râs având aplicații atât în prevenție, cât și în terapie.

Sigur că râsul de capul lui doar nu poate rezolva totul. Dar cu siguranță contribuie la starea generală de bine care te va conduce la soluții.

Și nu e vorba doar despre un sentiment general de bine la care râsul contribuie, după cum consideră adepții ”Laughter Yoga”. Aceștia vorbesc despre faptul că râsul ajută la eliberarea de endorfine și că reprezintă cel mai sigur (și mai comod) exercițiu cardio. Că arde calorii (contrar credinței că ”râsul îngrașă”) și pune la lucru mușchii abdominali, precum o ședință de aerobic. Că reduce stress-ul și anxietatea și întârește sistemul imunitar. ”Laughter Yoga” este o combinație de exerciții de respirație și de râs, care duce la oxigenarea creierului, contribuind la un plus de vitalitate. Doar câteva dintre beneficii. Pe lângă popularitatea socială pe care o implică, pentru că oamenii veseli și senini sunt preferați în societate celor morocănoși și cu nori la purtător.

În concluzie, nu lăsa această zi (și nicio altă zi) să treacă fără să râzi. Sau măcar să zâmbești… Pentru că, nu-i așa?!, ”o zi în care nu ai râs este o zi pierdută” – considera Charlie Chaplin. Și tindem să credem că știa despre ce vorbește.

Poate azi, dacă privești în jur, nu găsești motive de râs, dar ce ar fi să te uiți spre tine?! Prea puțini dintre noi am învățat să nu ne luăm atât de în serios tot timpul și să mai și glumim pe seama noastră. Încearcă, este un exercițiu sănătos!

R. Anda TOMA

Sursă foto: pixabay.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.