Primăvara vine cu alaiul ei de senin, flori și speranțe, doar că deocamdată se lasă așteptată, iar în zări încă se văd cușme de zăpadă… ”Primăvara să face prima curățire a pământului”, spune Gheorghe Popovici din Vadu Izei. Iar cei de la Muzeul Satului s-au gândit că – dacă se apucă de curățenia de primăvară – poate vine, totuși, și primăvara…

”Primăvara să face prima curățire a pământului. Când se duce zăpada, se curăță pământu, fâneața de crengi, se greablă ca să arete mândru și să fie ușor de cosât. Arătura se curăță de tulei sau vrejii, cum li se spune, si se împrăștie gunoiul înainte de arătură”, îi explică Gheorghe Popovici din Vadu Izei reprezentantei Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale ”Liviu Borlan” Maramureş, Maria Mirela Poduț.

”Se curăță livezile, pomii, de crengi, de coajă. Se răzuiesc merii cu răzuște, o unealtă anume. Coaja care e în plus se înlătură ca să nu țină omizile că acolo depun ouă și fac rău pomilor pă când înfloresc. Se curăță și vița de vie”, continuă Gheorghe Popovici lista celor de făcut primăvara.

Respectând tradiția, reprezentanții Muzeului Satului din Baia Mare s-au apucat de curățenia de primăvară și în satul din inima orașului: ”Noi ne-am pus pe treabă să vă putem primi cu ograda curată și casele primenite. Echipa harnică a muzeului a reabilitat, așa, printre picături🌦, acoperișul cu șindrilă al avizierului, a început curățarea livezii și alte câte și mai câte… E dreaptă vorba din popor că pe lângă casă lucrul nu se gată niciodată…”

Cine știe? Poate așa temperaturile se îmblânzesc, soarele zâmbește mai des și vine ea și primăvara…

Sursă informații: Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale ”Liviu Borlan” Maramureş, Muzeul Satului Baia Mare. Sursă foto: Muzeul Satului Baia Mare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.