”Radiografia relațiilor de cuplu – cum să creștem relații fericite și cum să le ferim de a se îmbolnăvi” este cea mai recentă carte publicată de psiholog clinician & psihoterapeut integrativ Ela Balaj, colaboratoarea eZiarultău. Din decembrie anul trecut ne anunța Ela despre acest nou volum publicat la editura Napoca Star. Azi ni-l prezintă. Cu poveste cu tot!

Cartea “Radiografia relațiilor de cuplu” are o istorie…

Pe 13 martie 2021 am primit coletul. Știam că urmează să ajungă la mine, nu era chiar o surpriză. Tocmai ieșisem de la sală cu o prietenă bună de-a mea. Am simțit un entuziasm pe care nu îl mai simțisem demult…

• S-a cam scris singură, odată cu cei ce au apărut și-au dispărut (în mare parte) din viața mea

Cartea “Radiografia relațiilor de cuplu” are o istorie, la fel ca orice altă carte, cred. Și la fel ca oricare alt lucru. Ideea o simți, apoi o conștientizezi, dacă îți dai voie, dacă ești suficient de atent și apoi apare la modul palpabil.

În urmă cu doi ani am publicat un articol într-o culegere de tot felul de materiale, inclusiv poezii, la editura ECreator: “porțiunea” mea se numea aproximativ la fel, “Radiografie de relații”, și avea o poză cu două schelete care se sărutau. La ora respectivă mi s-a părut potrivit 🙂 Avea undeva la 12-13 pagini. De acolo am plecat. Cum am scris restul, nu prea știu, să fiu foarte sinceră. Cartea asta s-a cam scris singură, odată cu cei ce au apărut și-au dispărut (în mare parte) din viața mea. Unii pentru că am încheiat terapia, alții pentru că am încheiat diferite proiecte la muncă și alții pentru că pur și simplu am încheiat ce aveam să ne spunem, ce aveam de împărtășit în viața asta…

• Am învățat să fiu atentă la ce rămâne înăuntrul meu în urma unui om

Budiștii au o vorbă: ”tot ce începe se termină”. Aș completa fraza: nimic nu se încheie fără să lase urme. Am învățat să fiu atentă la ce rămâne înăuntrul meu în urma unui om. Apoi le-am pus pe toate cap la cap… Și-mi place să cred că am învățat. Acum încerc să spun și altora ce-am reușit eu să înțeleg. Celor ce sunt dispuși să mă audă, evident 🙂

Așa cum am scris și în carte, nu am pretenția de a fi epuizat subiectul. Probabil și foarte posibil, cu ajutorul celor de la Cluj, al lui Aurelian în primul rând, al Danei, al Alexandrei, va fi și ediția a doua, a treia… și cine știe a câtea?! Oamenii ăștia m-au ajutat enorm. Au știut ei înaintea mea că am ceva de zis!

• Fiecare bucată din carte seamănă cu mine, adică e plină de întrebări

Cartea are patru părți mai măricele. în prima parte vorbesc despre dependența noastră, a tuturor, de dragoste. Apoi despre frică și despre dragoste, un pic mai amplu. În partea a doua răspund la câteva întrebări: De ce nu mai funcționează relațiile tradiționale/pe tiparul vechi?”, Cum ajungem la disfuncționalități?, Ce putem face înainte de a lua o decizie radicală?. Partea a treia cuprinde principalele probleme/disfuncționalități din relația tradițională (abuzul emoțional, manipularea, controlul, negarea, dependența si codependența, infidelitatea, gelozia, divorțul). Partea a patra și ultima e preferata mea! E despre relații conștiente. Ce înseamnă și cum văd rezolvarea deranjului actual din relații. Nu cum te-ai aștepta, sunt convinsă.

Fiecare bucată din carte seamănă cu mine, adică e plină de întrebări 🙂 Doar dialogul cu noi, cred eu, ne poate duce înainte. Numai când ne dăm voie să ne auzim sufletul putem să progresăm.

Îmi amintesc ce mi-a spus o clientă foarte dragă de-a mea după încheierea terapiei, la ceva vreme: “Măi, Ela, atât de nervoasă plecam de la tine la început. Orice îți spuneam, ce a făcut ăla, ce a zis celălalt, răspunsul era același: TU, TU, TU! Mult mai târziu am priceput că despre asta e vorba: EU, EU, EU!”

Cartea asta e la fel. E despre TINE și ce poți face TU! Nu știu în ce măsura mesajul va ajunge la oameni, pentru că asta îmi doresc în primul rând. Cred că viața e mult mai mult decât se vede și asta aș vrea ca oamenii să înțeleagă. Diferența o face în mare măsură stilul de viață. Dragoste sau frică? Rămâne să alegem fiecare. Însă sunt destul de sigură de ceva: cu cât mai mult și mai mulți trăim în dragoste, cu atât mai bine ne e tuturor!

Ela BALAJ
psiholog clinician & psihoterapeut integrativ

Foto – arhiva personală Ela Balaj

📖 Găsiți aici detalii cum puteți comanda cartea, care participă la o campanie destinată susținerii Școlii Comuniare de Redresare a Valorii și Virtuții în Societatea Românească, organizată de Academia Elitelor, Modelelor și Valorilor a cărei membră Ela Balaj este.

CITEȘTE ȘI:
Psiholog Ela Balaj: ”Lipsa iubirii de sine e una dintre principalele cauze pentru care ajungem la dezechilibre”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.