Despre terapie am mai scris. Psihoterapie. Ce înseamnă, de ce cred că e utilă. De ce iubesc psihoterapia. Nu insist. Sunt suficiente informații pentru cei interesați.

Ce vreau să spun e că în ultimul timp au apărut o serie de practici spirituale. Multe, multe de tot. Nu mă exprim legat de eficiența lor. Cu siguranță sunt bune cele care ni se potrivesc. Dar, dincolo de toate astea, rămân la părerea că – dacă nu înțelegem lecțiile vieții – oricâte metode/tehnici/practici de acest gen am urma, nu facem altceva decât să ne învârtim într-un cerc vicios ce nu doar că nu ne ajută să evoluăm, ci de cele mai multe ori e chiar motivul pentru care rămânem blocați în suferință.

Atâta timp cât folosim aceste mijloace pentru a ne liniști astfel încât să putem duce mai departe problemele ce le avem fără a lua decizii, asta este – dacă-mi permiteți comparația – ca și cum am încărca bateria mașinii doar pentru a face față consumatorului ce o descarcă. Fără să o putem porni și utiliza mai niciodată. Că nu mai are “energie”…

Evoluția nu înseamnă să mergi la cursuri de dezvoltare personală, să citești cărți motivaționale sau să îți expui părerile tale legate de viață, de cum “ar trebui” să procedăm. Evoluția este despre ce faci, ce simți, ce gândești. Despre cine ești aici, pe pământ, mai întâi. Despre cum arată viața ta, despre liniștea din sufletul tău.

Cum recunoști o persoană evoluată? Acționează din spațiul dragostei, nu din cel al fricii. Și, nu în ultimul rând, e liniștită. Vă doresc să găsiți cu toții liniștea. Cu/fără psihoterapie. Cu/fără practici spirituale.

Ela BALAJ
psiholog clinician & psihoterapeut integrativ

Imagine de Christoph Schütz de la Pixabay.

CITEȘTE ȘI:
Vă doresc și îmi doresc să schimbăm cu toții ”strada”!
Cum îți alegi psihoterapeutul?
Psiholog Ela Balaj: ”Lipsa iubirii de sine e una dintre principalele cauze pentru care ajungem la dezechilibre”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.