Ce este psihoterapia? Pe scurt, terapia prin vorbă. Cum îți alegi psihoterapeutul? Alegerea poate veni de pe un site sau, cel mai adesea, prin recomandare. Sunt câteva lucruri pe care mi-aș dori să le știți legat de asta. Le-am mai spus în diferite contexte, însă cred că a le repeta ajută, cu atât mai mult cu cât trăim vremuri în care stresul a devenit ceva atât de comun nouă, tuturor.

În primul rând aș vrea să știți că un psihoterapeut nu este cineva la care mergi ca să te vindece. Este o persoană care declanșează în interiorul tău abilități / resurse de a te vindeca singur. Astfel, e imposibil să ajutăm oameni care nu își doresc să se schimbe. Adesea vin înspre mine persoane ce vor sfaturi. Eventual pe o bancă în parc, pe messenger sau instagram… Actul psihoterapeutic e unul ce ține de context, are o structură, niște obiective și în care se stabilește relația terapeutică. N-avem cum să facem asta în condițiile de mai sus. Nicicum! În primul rând pentru că avem prea puține informații și apoi pentru că, deși există un mit în acest sens, psihologii / psihoterapeuții nu dau sfaturi. Ei te ajută să-ți găsești singur răspunsurile ce ți se potrivesc. În timp.

Apoi deși prietenul/prietena ta îți spune că terapeutul ei/lui e cel mai grozav, s-ar putea să nu simți același lucru. Pentru că și aici e ca și în dragoste: ne potrivim ori nu ne potrivim. 🙂 Și, dacă nu ne potrivim, probabil că e și responsabilitatea clientului, dincolo de cea a terapeutului, să vadă/simtă asta. Putem să tragem o concluzie doar după 4-5 ședințe. Mai devreme nu tare avem cum. Cam de atât e nevoie pentru a se stabili relația terapeutică, aceasta având un rol foarte important în întregul proces.

Cum știu dacă mi se potrivește sau nu terapeutul? Îmi pun mai multe întrebări. Am încredere în el/ea? Stilul lui terapeutic (mai directiv sau mai puțin, de exemplu) mi se potrivește? Simt că mă poate ajuta? Simt că se mișcă în interiorul meu ceva? Chiar dacă la început e posibil să fie mici schimbarile, ar trebui să le conștientizăm. Și dacă nu, cred că decizia o putem lua de comun acord. Nu-i loc de supărări. Măcar aici… 🙂

Și, nu în ultimul rând, aș vrea să știți că și noi suntem oameni. Uneori suntem anxioși, alteori avem probleme în relații, câteodată divorțăm, avem un deces în familie și asta ne scoate de pe ax… Nu există rețetă pentru “a fi uman”, însă există strategii și soluții pentru probleme de minte și, mai ales, de suflet. Psihoterapeutul nu e mai presus de a fi om, însă poate că de multe ori, dacă trecem peste cea mai grea etapă – aceea de a accepta că avem nevoie de ajutor – se dovedește a fi omul potrivit la locul potrivit…

Ela BALAJ
psiholog clinician & psihoterapeut integrativ

Sursă foto: pixabay.com

CITEȘTE ȘI:
Psiholog Ela Balaj: ”Lumea nouă va fi una a oamenilor (mai) buni”
Niciun om aflat în echilibru nu rănește un alt om!
E bine să fugim de suferință?!
Relațiile în vremea coronei
Există libertate dacă mintea ți-e în lanțuri?!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.