Muzeul Maramureșan dă startul proiectului „Gust de Maramureș – rețete tradiționale de pe Valea Vișeului”. Un demers care își propune să cerceteze și să recupereze cultura gastronomică din subzona etnografică a Văii Vișeului. Surprinzând practici culinare tradiționale, păstrate și transmise din generație în generație.

”În urma cercetărilor derulate în cadrul proiectului «Maramureș GastroEtnoArt» am identificat zona bazinului râului Vișeu ca o zonă diferită față de restul Maramureșului, o zonă cu puternice particularități culturale. Existența localităților fiind legată nemijlocit de exploatarea lemnului, a sării și prezenței coloniștilor, caracterul multicultural este mult evidențiat, transpunându-se și în moștenirea gastronomică”, se arată pe pagina noului proiect.

„Gust de Maramureș – rețete tradiționale de pe Valea Vișeului” se va derula pe parcursul a 10 luni. Sub cupola lui vor avea loc diverse activități: amenajarea unui spațiu dedicat atelierelor gastronomice în cadrul muzeului, crearea unui site web cu rețete tradiționale, videoclipuri cu rețete tradiționale și workshop-uri cu ”socăcițe”.

”Și, pentru că cei care trebuie să învețe și să transmită mai departe tradiții și practici gastronomice sunt copiii, am pregătit pentru ei workshop-uri interactive și o carte ilustrată pentru copii cu rețete din bucătăria bunicii de la țară, delicioase, colorate și ușor de făcut”, precizează sursa citată.

Proiectul „Gust de Maramureș – rețete tradiționale de pe Valea Vișeului” este co-finanțat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Parteneri în acest proiect sunt Centrul Școlar de Educație Incluzivă Sighetu Marmației și Universitatea ”Babeș-Bolyai” – Facultatea de Geografie Extensia Sighet.

Sursă informații și foto: Gust de Maramureș

CITEȘTE ȘI:
Răsfăț culinar la Muzeul Satului din Sighet | galerie foto

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.