”Culori băimărene” este expoziția temporară care așteaptă să fie vizitată la Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare».

Expoziția de pictură și grafică “Culori băimărene”, curatori Robert Strebeli și dr. Dorel Topan, poate fi vizitată începând de azi la Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare».

”Determinată de caracteristicile naturale locale, de peisajul spectaculos al orașului Baia Mare, care, în epocă, spre deosebire de era contemporană, era un loc nepoluat, având nealterate aerul, apele Săsarului, depresiunea Băii Mari dezvăluindu-și splendoarea reliefului natural a fost o atracție pentru artiști. Casele și celelalte clădiri erau acompaniate de relieful care determina orizontul să urce în jumătatea de sus a tablourilor. Piețe și biserici bine-cunoscute, străduțe cochete și grădini, compun repertoriul unei picturi care va fi determinată în mod caracteristic de apetitul pentru culoare al artiștilor.

Motivele picturale odată existente, au venit în întâmpinarea artiștilor majoritar formați în școlile nord europene dar și pariziene, astfel încât formulelor de inspirație impresionistă sau postimpresionistă li s-au adăugat influențe ale avangardei. Realismul picturii băimărene decurge din legătura artiștilor cu realitatea, imaginarul având o pondere diminuată în raport cu prelucrarea realității naturale. Avangarda, de care artiștii care au lucrat la Baia Mare nu erau străini, a adăugat și îmbogățit limbajul dar și viziunea cu formule cromatice de inspirație fovistă dar și pointilistă încă dinaintea Primului Război Mondial.

Dramatismul exprimat prin culoare al expresionismului își face puternic simțită prezența în perioada interbelică. În comparație cu Balcic, unde lumina este factorul determinant, contrastele cromatice pronunțate caracterizează pictura de la Baia Mare. Avangarda a determinat decisiv atitudinea cromatică a artei de la Baia Mare cu repercusiuni până în perioada contemporană”, descrie dr. Dorel Topan conceptul expozițional ales.

”Culori băimărene” poate fi vizitată în perioada septembrie – octombrie, de miercuri până duminică, între orele 10.00 – 17.00. Accesul vizitatorilor se face până la ora 16.30.

Sursă informații și foto: Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare»

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.