”De Sâmpietru”, la Casa Iurca de Călinești, a avut loc a șasea ediție a evenimentului ”Sărbătoarea rădăcinilor străbune”.

Un eveniment lansat în 2015

Asociația Rădăcinilor Străbune (preşedinte, prof. Măriuca Verdeş) a organizat și în acest an ”Sărbătoarea rădăcinilor străbune”. Un eveniment lansat în 2015 în urma unei… invitații. ”O invitație pe care eu am lansat-o Virginiei Meheș, președintele Federației Române a Asociațiilor, Centrelor și Cluburilor pentru UNESCO, și pe care dumneaei a transmis-o mai departe. Și, uite așa, în 2015 am lansat aceste eveniment pe care am încercat să îl menținem viu și pe care l-am organizat an de an, cu excepția lui 2020”, spune Măriuca Verdeș.

Inspirată de sărbătoarea lansată în 2015, profesoara a dat și numele școlii pe care a inițiat-o în 2012 în Călinești, o școală care inițial nu a avut nume. Astăzi, tot mai multe școli din Maramureș aleg opționalul ”Școala rădăcinilor străbune”.

Invitați din toate zările Maramureșului

”Eu cred cu tărie că Maramureșul are un potențial cultural extraordinar. Doar trebuie să știi să îl cauți și să îl descoperi… Și eu, cum tot colind din sat în sat, m-am legat sufletește de-a lungul timpului de mulți maramureșeni care fac astfel încât să nu își uite identitatea. Și m-am gândit că merită să ne adunăm laolaltă într-un eveniment și să scoatem în evidență diversitatea portului nostru tradițional”, mărturisește Măriuca Verdeș.

După această ”rețetă”, evenimentul din acest an a avut invitați ”de pe Valea Izei, Valea Vișeului, Valea Marei, Valea Cosăului”, pentru că la sărbătoarea din Călinești așa se face socoteala musafirilor. ”A venit Maria Man cu ansamblul din Șieu, Petru Ștețiu a adus ansamblul din Sârbi, Gabriela Pop a venit cu un grup din Breb, Diana Denisa Țicală a sosit la sărbătoare cu ansamblul din Săcălășeni, Maria Cocârca și Viorica Popan Mihalca au venit însoțite de ansamblul din Petrova”, enumeră Măriuca Verdeș, estimând că au tot fost câteva zeci de invitați în curtea Casei Iurca de Călinești.

O sărbătoare după tipar de altădată…

Am început a depăna povestea oaspeților înainte de a spune ceva despre găzdoi… ”În 2012 am avut nunta în această gospodărie și am prins tare mare drag de ea. Așa sunt eu: îmi plac sărbătorile de altădată, care se întâmplau la gura șurii într-o gospodărie tradițională, cu pod de podele, în atmosferă rurală”, explică organizatoarea. Așa că ”Sărbătoarea Rădăcinilor Străbune” mereu a fost găzduită de gospodăria Iurca din Călinești. ”Profit de ocazie și spun acum mulțumesc celor care au sprijinit evenimentul, pentru că el este organizat pe bază de voluntariat”, spune Măriuca Verdeș, care subliniază că asociația pe care o conduce este formată din mai multe găzdoi din Călinești, fiecare contribuind la eveniment după putință.

Să revenim acum la invitați. ”În cadrul evenimentului a avut loc o expoziție de costume tradiționale din întreaga țară, expoziție propusă de de Fundația Culturală Dana Ardelea. De asemenea, a avut loc o lansare de carte a profesorului etnolog Pamfil Bilțiu”, menționează Măriuca Verdeș. Ține să sublinieze să pe lângă ansamblurile care au participat la sărbătoare, au fost și mulți soliști vocali printre care ”să nu uit să vă spun de Ștefan Peter, un horitor care «horește» mai mult peste hotare, alinându-și dorul de acasă!”

 

”După ce am participat la sărbătoarea aceasta m-am simțit plină de speranță, văzând că majoritatea ansamblurilor sunt formate din tineri. Asta înseamnă că Maramureșul mai poate dăinui…”, concluzionează președinta Asociației Rădăcinilor Străbune, care azi face parte din Federația Română a Asociațiilor, Centrelor și Cluburilor pentru UNESCO.

Ramona-Ioana Pop
Sursă foto: Măriuca Verdeș (credit foto – Patrik Lunel)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.