Creangă, Bojdeuca și pisicile

În 1918 pe vremea asta, adică într-o zi de 15 aprilie, Bojdeuca din Iași a lui Ion Creangă a fost declarată muzeu. A devenit, astfel, prima casă memorială din România.

”Această casă, alcătuită din două odăi, l-a găzduit pe Ion Creangă din vara anului 1872, când a fost răspopit și nevoit să părăsească locuința din incinta Mănăstirii Golia, până la moarte. Humuleșteanul s-a mutat aici, în camera din dreapta, având-o ca vecină pe Ecaterina Vartic, cea care avea să-l îngrijească tot restul vieții. Poveștile și «Amintirile din copilărie» au fost scrise în căsuța botezată de scriitor bojdeucă. În vara și toamna anului 1876, a locuit aici și Mihai Eminescu, găzduit de bunul său prieten Ion Creangă” – arată site-ul muzeulliteraturiiiasi.ro

În Bojdeucă s-au păstrat câteva obiecte care i-au aparținut lui Creangă – călimara, cu tot cu ștergătorul de penițe, sfeșnice, vase, tablouri, o icoană adusă din casa bunicului său, David Creangă, de la Pipirig, cărți și fotografii – potrivit aceleiași surse.

Pe lângă pasiunea scrisului, vestitul nostru povestitor a avut și o slăbiciune pentru pisici. Avea la Bojdeucă 20, poate chiar 30 de pisici – numărul diferă în funcție de autorii care s-au aplecat asupra biografiei lui Creangă. Dacă nu toate, măcar unele dintre ele aveau numele unor persoane reale din viața scriitorului. Important e ca pisica Mărioara, care ar fi purtat numele mătușii hapsâne a lui Creangă, să nu-l fi alergat – când nu mai era Nică, ci om în toată firea – prin jurul Bojdeucii și să dea cânepa toată palancă la pământ. (Vladimir Andru)

Sursa foto: muzeulliteraturiiiasi.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.