În Muzeul Satului din Baia Mare a avut loc ieri cea de-a 14-a ediție a evenimentului „Crăciun în Maramureș”, un proiect prin care sunt promovate datinile și obiceiurile asociate acestei sărbători. Consiliul Județean Maramureș, Ansamblul Folcloric Național „Transilvania”, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Liviu Borlan”, Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară și Organizația de Management al Destinației Județene Maramureș sunt instituțiile care s-au implicat în organizarea acestei manifestări.
În premieră, evenimentul din acest an a debutat cu o paradă în care s-au reunit sute de colindători. Un alai condus de căruțe trase de cai a parcurs traseul dintre Palatul Administrativ și Muzeul Satului. Ploaia măruntă şi deasă nu i-a descurajat pe colindători, convinşi fiind că aceasta constituie un semn de belşug pentru anul ce vine.
În curțile gospodăriilor din Muzeul Satului, gazde venite din cele patru „țări” ale Maramureșului au întins mese pline de bucate tradiționale, cu care au răsplătit cetele de colindători și vizitatorii. Bicaz, Gârdani, Cavnic, Coaș, Groși, Mireșu Mare, Recea, Cupşeni, Groșii Țibleșului, Lăpuș, Târgu Lăpuș, Bogdan Vodă, Giulești, Oncești, Petrova și Poienile de sub Munte sunt unitățile administrativ-teritoriale care au expus în cadrul evenimentului tradițiile zonelor pe care le reprezintă, reușind să creeze atmosfera specifică sărbătorii Crăciunului.
Vreme de multe ore, colindele au răsunat în fiecare colțișor al muzeului în aer liber. Grupurilor de colindători li s-au alăturat pe scenă nume de marcă ale folclorului maramureșean, precum Florentina și Petre Giurgi, Grupul Iza și Năstăcuța Iuga. Printre participanții la această ediție s-au remarcat Mircea Bravo și Tanti Lenuța, personaje cu mare priză la public.
Sursă informații și foto: Consiliul Județean
CITEȘTE ȘI: Cât îi Maramureșu’ | ”Am făcut și căși de lemn, am…