Costum popular de nuntă din Maramureș, pe timbre Romfilatelia

Romfilatelia continuă seria tematicilor filatelice dedicate costumelor populare, prin emisiunea de mărci poștale „Port popular de nuntă (II)”, care a intrat în circulație în 24 septembrie. În cadrul acestei tematici sunt prezentate costume populare de nuntă, în pereche, din zonele folclorice Maramureș, Muscel, Arad și Vâlcea.

”Costumul din Maramureș (…) impresionează prin vigoarea elementelor arhaice și totodată prin rafinamentul unor cusături de pe cămăși”, se arată în comunicatul Romfilatelia.

Primele detalii sunt oferite despre ansamblul vestimentar purtat de mireasă, ansamblu ”compus din cunună (munună), care se pune peste părul prins, cămașa cu croi drept, pătrat, unică în croiul românesc. Decorată fin la gât, umeri și manșete și încrețită la umeri, cămașa maramureșencei se remarcă prin cele mai artistice cusături, crețurile realizate în <<boți>>, <<cupe>>, <<colți>>, <<răvașe>> sau <<pături>> fiind unice. Zadiile (șorțurile) perechi, țesute robust și cu un colorit puternic dau caracterul specific. Pieptarul cu broderie și aplicații din piele este și el un atribut zonal inconfundabil. Mireasa poartă la gât <<zgardă scumpă de corale>>”.

Și mirele are parte de atenția cuvenită: ”Clopul din paie este decorat cu zgărdane și ciucuri, alături de cămașa „cu chept” și izmenele largi cu „roituri” (ciucuri) la tiv. Pieptarul cu aplicații din piele și broderii policrome stilizate este cel care întregește ansamblul purtat de mire”.

Toate ansamblurile prezentate în această emisiune filatelică sunt datate la începutul secolului al XX-lea.

Romfilatelia mulțumește Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti” pentru sprijinul documentar și fotografic acordat la realizarea acestei emisiuni de mărci poștale.

Sursă informații și foto: Romfilatelia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.