O expoziție-eveniment, după cum o descriu organizatorii, va fi vernisată în 20 aprilie la Timișoara. ”Corpul imposibil”, expoziție a băimăreanului Adrian Ghenie. Alcătuită dintr-o serie de lucrări recente ale artistului, special create pentru acest eveniment.
Adrian Ghenie este unul din cei mai în vogă artiști români contemporani și un adevărat fenomen al pieței internaționale de artă, cunoscut mai ales pentru picturile sale inspirate din subiecte cu relevanță pentru tumultuoasa istorie a secolului XX.
Curatoriată de directorul artistic al Fundației Art Encounters, Diana Marincu, expoziția reunește o colecție amplă de desene, alături de câteva picturi ale lui Ghenie.
”Artistul continuă aici subiectele inspirate de perioada pandemică și izolarea în spațiul domestic, când singura legătură cu «lumea» avea loc prin dispozitivele digitale. Aceste noi teme au de-a face cu relația complicată pe care omul și-a formulat-o cu tehnologia de azi, cu social media, cu propriul corp și cu timpul. Ghenie a observat că există astăzi un nou limbaj al corpului, care impune posturi diferite, dezvoltări anatomice specifice și prelungiri ale membrelor prin instrumentele tehnologiei” – arată organizatorii în prezentarea expoziției.
Expoziția va fi găzduită de Pavilionul ISHO și va putea fi vizitată în perioada 20 aprilie – 18 iunie.
Despre Adrian Ghenie
Adrian Ghenie s-a născut în 1977 în Baia Mare și trăiește acum la Berlin. Melanjul de abstract și realism al lucrărilor sale generează adesea picturi psihologice, profund tulburătoare. Pictura lui Ghenie este, în cele din urmă, un act politic sau chiar revoluționar. Ea are de-a face cu „datoria memoriei” și, într-un anumit sens, opera lui Adrian Ghenie merge în direcția butadei lui George Santayana: „Cei care nu-și pot aminti trecutul sunt condamnați să-l repete”. Adrian Ghenie este o personalitate ajunsă la o deplină maturitate a exprimării sale artistice. A expus în mari instituții de artă ale lumii, printre care: Accademia di Francia a Roma – Villa Medici, Roma; Centro de Arte Contemporáneo (CAC) Málaga; Muzeul Ermitaj din Sankt Petersburg; Museum of Contemporary Art (MCA), Denver; Stedelijk Museum voor Actuele Kunst (S.M.A.K.), Ghent; Muzeul Național de Artă Contemporană (MNAC), București; Tate Liverpool. În 2015 a reprezentat România la Bienala de artă de la Veneția, cu proiectul Darwin’s Room – mai arată organizatorii expoziției în prezentarea artistului plastic.
Sursă informații și foto: Art Encounters
CITEȘTE ȘI: Avangardă și contemporaneitate