Ia-te, călătorule, și du-te pe Igniș! Urcă pe la Izvoare sau urcă prin Gropile Chiuzbăii, după dorința și puterile tale. Noi l-am vizitat în prima zi din an, pe o vreme prietenoasă. Doar sus ne-a lovit vântul din plin și temperatura a scăzut considerabil. Detalii însă…
La o pauză, înainte de vârf, ne-am întors privirile spre masivul Gutâi și cu greu le-am mai luat de acolo. Ca și cum ar fi avut un reflector ațintit asupră-i, trona maiestuos peste plaiurile mai joase. Vagă reprezentare a ceea ce vede ochiul, fotografia surprinde, totuși, o parte din magie.
Gutâiul este fără îndoială piesa centrală a spațiului natural din Maramureș, atât geografic, cât și turistic. În tinerețe, aproape că ne mutasem cu gașca acolo. Făceam ture de bicicletă, drumeție sau fotografie. Acum, din perspectiva Ignișului, îl văd pentru prima dată în ansamblu și nu pot să-l asemui decât cu o coroană – imagine potrivită și binemeritată.
Vântul rece ne-a scurtat șederea și, pe când ne pregăteam, să coborâm, doi ciobănești masivi și-au făcut apariția. Însoțeau un grup care tocmai sosea pe platou și noi am crezut că sunt împreună, dar nici vorbă. Câinii au venit la noi să cerșească mâncare și atenție… Și au primit din ambele. Ne-au însoțit apoi până jos la Izvoare, sperând probabil să mai capete ceva de-ale gurii.
Dacă și tu, călătorule, ne vei urma pașii, jos în vale, la șosea, te mai așteaptă o surpriză. Dacă n-o să gonești cu mașina prea repede către casă, vei vedea pe dreapta o cascadă. Și anume cascada de pe Valea Neagră, râul care curge învolburat spre Firiza. Noi am oprit scurt pentru câteva cadre.
Mircea Trifan
Foto: Sasha
CITEȘTE ȘI:
Fascinația ”pietrelor vii” de lângă Târgu Lăpuș