Fermierii din Maramureș au ocazia să se înscrie la un concurs naţional cu premii lansat de USAMV Cluj-Napoca, în cadrul Proiectului Grazing4Agroecology finanţat din fonduri UE. Premiile sunt consistente, după cum anunță Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca.

Concursul este destinat fermierilor români care integrează păşunatul în creşterea animalelor (vaci, oi, capre, cai etc).

„Competiţia lansată de USAMV Cluj-Napoca la nivel naţional vizează realizări ale fermierilor care cresc animale prin păşunat în câteva direcţii importante: îmbunătăţirea sănătăţii animalelor prin practicarea păşunatului; reducerea inputurilor necesare furajării animalelor pe baza păşunatului; reducerea poluării; creşterea diversităţii în cadrul fermelor sau conservarea biodiversităţii prin utilizarea păşunatului.

Concursul se adresează fermierilor care utilizează în proporţie cât mai ridicată în furajarea animalelor iarba prin păşunat, iar înscrierea se va face printr-un formular: https://forms.gle/FuffazxnTDgb58ZZ6. Participanţii vor trimite, în intervalul februarie – septembrie 2024, fotografii sau un clip video de max. 5 minute, din care să reiasă principalele avantaje dobândite în urma folosirii păşunatului (reducerea costurilor; reducerea poluării; îmbunătăţirea bunăstării animalelor etc). În octombrie 2024 vor fi anunţaţi câştigătorii.

Pot participa toţi crescătorii de animale din România, iar premiile oferite sunt o excursie în Irlanda (transport şi cazare incluse), la reuniunea G4AE din martie 2025, plus vizite la ferme şi pe teren – premiul I, furaje UBM Feed, în valoare de 3.000 lei, respectiv 1.000 lei – premiile II-III. Premianţii vor primi şi un certificat Teagasc – cel mai important furnizor de consultanţă din Irlanda, precum şi posibilitatea de promovare a fermei în reţeaua G4AE.

Tinerii fermieri, cu vârste sub 40 de ani, vor avea parte şi ei de o secţiune cu premii. Înscrierile vor avea loc la această secţiune în intervalul februarie – aprilie 2024, iar în luna mai vor fi anunţaţi cei trei câştigători, care vor avea parte de o excursie în Olanda (transport şi cazare asigurate), la întâlnirea tinerilor fermieri G4AE din Olanda (vara 2024).

Prin acest concurs, dezvoltat cu parteneri din mediul economic, dorim să ajungem la fermierii care practică pe scară largă păşunatul pentru a le face cunoscută povestea, a-i promova în cadrul unei reţele europene de prestigiu şi, bineînţeles, pentru a-i premia. Echipa USAMV Cluj-Napoca a creat o reţea de ferme partenere care folosesc iarba şi păşunatul într-un mod inovativ şi sustenabil. Mă refer la utilizarea sistemelor de monitorizare GPS a animalelor sau cele în care fermierii din zona masivului montan Ţibles colectează şi comercializează la comun laptele, respectiv am identificat fermieri care transformă şi vând direct produsele fie la poarta fermei, fie prin magazine proprii, contribuind în acest sens la creşterea valorii adăugate a produselor”, a arătat prof. Dr. Mugurel Jitea, decan al Facultăţii de Horticultură şi Afaceri în Dezvoltare Rurală.

Dragoș HOJDA

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.