Grupul Rădăcinilor Străbune din Călinești a susținut ieri un concert de colinde la Mănăstirea Stavropoleos din inima Bucureștiului.

”Invitația a fost făcută de Părintele duhovnic Iustin Marchiș și de Maica Stareță Mihaela”, explică Măriuca Verdeș – președinte al Asociației Rădăcinilor Străbune. Povestea, însă, începe în Săptămâna Luminată a acestui an, când Părintele Iustin a venit cu un grup de pelerini să viziteze Maramureșul. Măriuca Verdeș a fost ghidul grupului și o relație de prietenie s-a stabilit. ”M-au invitat în vară și am cântat pricesne la un concert susținut de Alexandru Tomescu și a lui vioară Stradivarius. Am spus atunci că voi reveni cu colinde…”, povestește Măriuca.

Și uite așa, ieri, la Mănăstirea Stavropoleos din București s-au auzit cântări din Maramureș. Grupul Rădăcinilor Străbune, format din găzdoile din Călinești, și soliștii Măriuca Verdeș și Ștefan Peter (din Săcel) au cântat colinde vechi din Maramureș. Concertul de la Mănăstirea Stavropoleos, lăcaş de cult construit în 1724 aflat în centrul vechi al Bucureştiului, a urmat tradiția unei seri de Crăciun în Maramureș. Gazdele au fost colindate, după care ”în final, am cântat cu toții împreună «Deschide ușa, creștine», momentul fiind plin de emoție”, explică Măriuca.

Și să nu credeți cumva că găzdoile din Călinești au mers cu mâinile goale în capitală. Cu atât mai mult cu cât unele au ajuns cu bucurie pentru prima dată în viața lor în București! Măriuca oferă detalii: ”Am dus cu noi o oală de 30 de litri de curechi și am împărțit cozonac”. Așa că, de această dată, colindătorii au fost cei care și-au ”omenit” gazdele. Și gazdele au oferit colindătorilor daruri, obiecte lucrate de mâinile copiilor de la Centru Sfântul Dimitrie.

Măriuca Verdeș și Grupul Rădăcinilor Străbune mulțumesc pentru invitația primită și pentru ținuta întregului eveniment. Și vorba colindului: ”Și la anul vom veni / Numai dacă ni-ți pofti…”

Vezi colindul ”La grădina Raiului”, solist Măriuca Verdeș, aici.
Vezi colindul ”Colo sus pe lângă lună”, Grupul Rădăcinilor Străbune, aici.

Sursă foto: Măriuca Verdeș

CITEȘTE ȘI:
Măriuca Verdeș: ”Să nu avem pretenții, dacă nu am sădit nimic, să culegem roade”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.