Colinde din ”țările” Maramureșului vor răsuna la Universitatea ”Babeş-Bolyai”

Evenimentul caritabil „Psihologia și cultura românească în colindele din «țările» etnografice ale României” are loc în 8 decembrie la Universitatea ”Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca. O întâlnire cu iz de Maramureș…

Despre „Psihologia și cultura românească în colindele din «țările» etnografice ale României”

În așteptarea sărbătorilor de iarnă, are loc evenimentul caritabil „Psihologia și cultura românească în colindele din «țările» etnografice ale României” (Țările Codrului, Chioarului, Lăpușului, Maramureșului și Oașului), unde prof. univ. dr. Daniel David – rectorul Universității ”Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca – va comenta ”psihologic și cultural (psihocultural) tradițiile românești exprimate prin colinde specifice acestor zone etnografice ale țării, cu rol educațional și de dezvoltare psihoculturală, în contextul bucuriei sărbătorilor de iarnă”, se arată în prezentarea evenimentului.

”UBB Cultural: Patrimoniu Tradițional Românesc” este un program de cunoaștere și promovare a tradițiilor românești. În cadrul acestuia a fost creat proiectul „Psihologia și cultura românească în colindele din «țările» etnografice ale României”, care se va derula în șase etape anuale. Prima etapă vizează Maramureșul și Sătmarul, respectiv ”țările” Codrului, Chioarului, Lăpușului, Maramureșului și Oașului. ”Pornind de la analizele și comentariile cunoscutului etnomuzicolog Speranța Rădulescu, încercă să formulez în sinteză esența psihoculturală a țărilor etnografice prezentate aici, așa cum o văd eu, luând în calcul și experiența proprie în țările respective și literatura etnografică existentă, toate filtrate de un aparat conceptual psihocultural”, precizează psihologul Daniel David.

Colindători din cinci ”țări” în sala Auditorium Maximum a UBB

Din Țara Maramureșului va fi prezent Grupul de colindători al Protopopiatului Ortodox Vișeu din Episcopia Maramureșului și Sătmarului (coordonator, Pr. Ioan Timiș). Colindele din Țara Lăpușului vor fi aduse de Grupul vocal ”Florile Lăpușului” al Cercului de Estradă de la Clubul Copiilor Târgu Lăpuș (coordonat de prof. Ana Maria Gherman). Obicei de colindat din Țara Chioarului va fi prezentat de Ansamblul folcloric ”Doina Chioarului” al Cercului de Etnografie și Folclor de la Clubul Copiilor din Șomcuta Mare (coordonat de prof. Ionel Coteț). O șezătoare din Țara Codrului (Satu Mare, Maramureș și Sălaj) se va organiza, reunind colindători de la Școala Gimnazială Homorodu de Mijloc din Satu Mare (îndrumați de prof. Olimpia Micu Luțaș și prof. Florin Sima). Din Țara Oașului vor colinda corurile reunite ale Liceului Teoretic și Liceului Tehnologic ”Ioniță G. Andron”, ambele din Negrești-Oaș.

Esențele psihoculturale ale țărilor etnografice

”În sinteză, esențele psihoculturale ale țărilor etnografice prezente aici le văd astfel (le voi justifica și detalia în cursul evenimenteului): (1) Țara Maramureșului (istoric) – Pozitivul strălucitor cu poevești coerente; (2) Țara Lăpușului – Negativul vieții filtrat prin înțelepciunea populară (poate și cu ajutorul fluierului – că de aceea a fost numită și «țara fluierului») completează echilibrat pozitivul vieții; (3) Țara Chioarului – Solemnitate ritualică; (4) Țara Codrului – Sobrietate și echilibru, în care robustețea populară este filtrată, cum spunea Speranța Rădulescu, de o «noblețe de curte princiară…» (poate de aceea celebra șură codrenească este în mintea mea analogă unui «castel țărănesc»); (5) Țara Oașului – Pozitivitatea dusă uneori în exuberanță transformă poveștile în expresii strigate ale sentimentului vieții prin faimoasele țipurituri”, consideră prof. univ. dr. Daniel David.

Evenimentul va avea loc vineri, 8 decembrie, în sala Auditorium Maximum a UBB, de la ora 18.00. Intrarea este liberă, pe baza înscrierii.

Detalii, aici.

Sursă: Universitatea Babeș-Bolyai

CITEȘTE ȘI:
MA RA MU – concert de colinde în Baia Mare | video

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.