În Țara Lăpușului sătenii încep pregătirile pentru sărbătorile de iarnă încă din prima zi din Postul Nașterii Domnului. Despre Crăciunul în Țara Lăpușului spune povestea muzeograf Gabriela Filip de la Muzeul Satului.
Încep șezătorile, repetițiile pentru colindat, se organizează cetele de colindători. ”Cu câteva zile înainte de Crăciun se taie porcul, casele se văruiesc și se gătesc cu cele mai frumoase țesături. Pe pereți se atârnă blide, se pun ștergare la blide și icoane, se schimbă țesăturile de toate zilele cu cele de sărbătoare și se împodobește bradul, care era tăiat și adus în gospodărie de către bărbatul casei. Bradul se împodobește cu mere, covrigi, nuci, biscuiți de casă și hârtie creponată, de către toți membrii familiei, de cele mai multe ori în vinerea de Crăciun: «Atunci nu să tare lucra alte cele»”, scrie Gabriela Filip.
În Ajunul Crăciunului, muzeograful ne amintește că gospodinele pregătesc mâncarea tradițională: ”cârnați, tobă, cureti umplut, cartaboși, carne cu tocană, colaci, care va fi servită abia după miezul nopții, în Ajun consumându-se încă mâncare de post”.
La colindat în seara de Ajun nu se merge așa, la întâmplare. Toate sunt bine orânduite, explică reprezentanta Muzeului Satului: ”Cei care încep obiceiul colindatului cu vestirea Nașterii Domnului sunt cei mici, mai întâi băieții, iar apoi fetele. Copii pornesc pe ulițe, cu trăistuțele pe umăr, încă de la primele semne ale înserării, când se aprindeau lămpile.«Prima dată era bine să îț’ intre un băiat în casă, să nu îț’ intre fată, zâce că dacă intră fată aduce sărăcie, dacă mere băiat primu’ aduce bdiușâg în anu acela, adică roade bogate șî bunăstare în familie în anu ce vine».
Înainte de a începe colinda, copiii întreabă: ”Slobod îi a colinda?”, iar gazda răspunde: ”Slobod, slobod”. Când intră în casă, colindătorii salută: ”Bună sara lu’ Crăciun!”, iar gazda răspunde: ”Sara bună lu’ Crăciun!”. Drept răsplata pentru colindă, copiii primesc mere, nuci, cocuți, colăcei și dulciuri. După ce se înserează încep a umbla feciorii, iar pe la miezul nopții se pornesc cu colinda cei căsătoriți.
”În dimineața zilei de Crăciun, în Țara Lăpușului se umblă în tez. În tez umblă numai copiii mici, care merg însoțiți de către părinți sau bunici. Cei mici intră în case și salută cu: «Bună dimineața lui Crăciun!», iar la ieșire spun: «S-aveți sărbători fericite!»”, menționează Gabriela Filip.
Povestea integrală scrisă de muzeograf Gabriela Filip este disponibilă aici.
Sursă informații și foto: Muzeul Satului Baia Mare (credit foto: Gabriel Motica)