”Baia Mare – oraș liber regal” este una dintre expozițiile care vă așteaptă la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș. O expoziție care dorește să surprindă crâmpeie din istoria orașului Baia Mare în perioada medievală.

Secolele XIV – XVIII sunt reprezentate, în mare parte, de așa-numita ”colecție veche” a muzeului, care este în fapt colecția pe care instituția o deține încă de la inaugurarea sa, în anul 1904, după cum precizează reprezentanții muzeului.

Pot fi admirate piese reprezentative pentru acea perioadă, iar panourile cuprind informaţii şi imagini care completează datele din vitrine. ”Sunt redate fragmente din istoria oraşului, informații despre breslele și meșteșugurile care au dus la dezvoltarea orașului şi diverse obiecte specifice perioadei medievale: coifuri, însemne de bresle, arme și obiecte utilizate în minerit, dar și altele de uz zilnic, precum chei și lacăte”, informează cei de la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș. Dar de departe faimoasele arme și cămașa de zale atribuite haiducului Pintea Viteazul sunt cele care conferă un plus de importanță și senzațional expoziției.

Pe lângă ”Baia Mare – oraș liber regal”, vizitatorii mai pot vizita alte nouă expoziții tematice: Necropola tumulară de la Lăpuş. Istoricul cercetărilor arheologice; Cetatea de piatră – Cetatea Chioarului; Baia Mare – Piața Cetății. Vestigii arheologice; Rivulus Dominarum. Vestigii arheologice din Baia Mare – Centrul Istoric; Suba Zoltán – Omul din spatele aparatului de fotografiat; Maramureșul și Marea Unire (1918); ”Tot înainte!” Elev în România comunistă; Minerit și civilizație în Maramureș; Călătorie în universul Ceasului.

Biletul de acces, în valoare de 6 lei (adulți) și 3 lei (copii, preșcolari, școlari, studenți, pensionari) se procură de la casa de bilete. Accesul persoanelor cu dizabilități este gratuit.
Programul de vizitare este de marți până duminică, între orele 10.00 și 16.30 (ultima intrare).

Sursă informații și foto: Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș

CITEȘTE ȘI:
1.500 de piese spun povestea ”Minerit şi civilizaţie în Maramureş” la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie
Cum era să fii elev în România comunistă – o lecție ”predată” la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie
La Muzeul Județean de Istorie și Arheologie puteți vizita un atelier fotografic specific începuturilor secolului 20
Aproximativ 300 de piese măsoară timpul la Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureș

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.