Festivalul național de folclor pentru copii și tineret ”Floare de tei” din Corabia a fost primul la care Ansamblul ”Coconii Deseștiului” a participat. Cu o prestație 100% live, micii maramureșeni au cucerit inimi și au câștigat trofeul festivalului. ”Copiii ăștia transmit atâta emoție, că îmi strică machiajul”, a mărturisit atunci o spectatoare. Iar acesta a fost doar începutul…
Trofeul ”Floare de tei”, primul din vitrina coconilor
Ansamblul ”Coconii Deseștiului” a cucerit trofeul Festivalului național de folclor pentru copii și tineret ”Floare de tei”. Evenimentul, ajuns la a 18-a ediție, a avut loc în Corabia. ”Coconii Deseștiului” au câștigat, de asemenea, locul I pentru originalitatea portului popular și locul I la secțiunea ”Ansambluri folclorice”, categoria de vârstă 10-14 ani. Laurilor obținuți de ansamblu li se adaugă patru premii individuale câștigate de soliștii și instrumentiștii din Desești.
Toate prestațiile maramureșenilor au fost 100% live, ceea ce a punctat decisiv în favoarea lor. ”Copiii au prezentat o parte din horile și jocurile tradiționale ale Maramureșului. Prin ținuta impecabilă și autentică, dar și siguranța de care au dat dovadă pe scenă, au cucerit juriul și spectatorii fiind aplaudați la scenă deschisă, minute în șir”, spune Ioana Bledea – mămica unui cocon. Și tot ea, care a fost prezentă la Corabia, mai oferă niște detalii: ”Zicea o doamnă din public: «Copiii ăștia transmit atâta emoție, că îmi strică machiajul». Au fost aplaudați la scenă deschisă atât în ziua concursului, cât și la gala laureaților. Se pare că «Maramureșu-i tăt sus, unde Dumnezeu l-o pus»”.
”Când rădăcinile sunt adânci, nu contează cât de tare bate vântul!”
Așa începe povestea laurilor cuceriți de ”Coconii Deseștiului”. Dar cum începe povestea ansamblului?! Facem un pas înapoi în timp pentru a descoperi răspunsul. Așa aflăm că instructorul coregraf al copiilor este Duli Babici Tudor, dansator al Ansamblului Folcloric Național ”Transilvania”. Începând din octombrie anul trecut, face repetiții cu copiii o dată pe săptămână. La Căminul cultural din Desești. ”Au fost învățați pe parcursul repetițiilor să fie cât mai naturali, simpli și asta îi ajută întotdeauna. Acestea sunt caracteristicile acestui ansamblu: simplitatea, naturalețea și autenticitatea. Tradiții avem, trebuie doar să le scuturăm puțin de praf și să le readucem la viață. Când rădăcinile sunt adânci, nu contează cât de tare bate vântul!”, consideră Ioana Bledea.
11 perechi de dansatori fac parte din ansamblu. Cei mai mici dansatori au 6 ani. Majoritatea au 12 ani. Dansatorilor li se alătură soliști vocali și instrumentiști. Printre ei, cel mai în vârstă este ceterașul care este elev în clasa a IX-a. Coconii care fac vioară și canto sunt pregătiți de profesorii Vasile Cordea și Vlad Țiplea. Coregrafia este una complexă, repertoriul autentic. Copiii provin din Desești, Mara, Hărnicești, Sat Șugatag și Berbești.
”Copiii nu doar că interpretează rolul, dar și trăiesc momentul”
După succesul din Corabia, Ansamblul ”Coconii Deseștiului” a evoluat mai apoi la Prisăcani la a X-a ediție a Festivalului Național de Folclor ”Mugurașii”. Coconii au prezentat claca la fân în cadrul secțiunii ”Obiceiuri și tradiții populare”. ”Copiii nu doar că interpretează rolul, dar și trăiesc momentul, transmit emoția. Și asta îi face să fie «pe val», cum ar zice ei”, spune Ioana Bledea. Coconii au concurat și la secțiunile ”Grup vocal” și ”Grup instrumental”. Atât la secțiunea grup vocal, cât și la secțiunea obiceiuri și tradiții populare, Ansamblul ”Coconii Deseștiului” a câștigat trofeul. ”Ceterașii de pe Mara” au obținut premiul I la secțiunea grup instrumental. Pe lângă acestea, ansamblul a venit acasă și cu șase premii speciale.
”Nu a fost trofeu, că, dacă era, îl luau”
Cel mai recent premiu a fost cel de locul I cucerit de Ansamblul ”Coconii Deseștiului” la Festivalul Național ”Datini și obiceiuri din străbuni lăsate” organizat de Liceul Teoretic ”Eugen Pora” din Cluj-Napoca. Eveniment ajuns la a XIV-a ediție. Copiii au prezentat obiceiuri legate de noaptea de Bobotează. ”Fetele își caută de noroc, la șezătoare, iar băieții fac un metehau (om făcut din fân) pentru o fată (de obicei aia mai încrezută, măreață). Totul se termina cu joc și voie bună, specific Maramureșului. Au cucerit și aici locul întâi. Nu a fost trofeu, că, dacă era, îl luau. La cererea juriului copiii au și colindat, deși nu au fost înscriși la această secțiune”, spune Ioana Bledea.
”Pentru că «oamenii și portu’ nost oriunde de cinste-o fost», nu am vrut să coborâm ștacheta nici de această dată. Am vrut și vrem să arătăm tot ce are Maramureșul mai valoros: portul și tradiția. Pentru ca Maramureșul tradițional să dăinuiască este nevoie de o strânsă legătură între generații. Fiecare generație are ceva de învățat de la celelalte. Noi învățăm de la părinți, bunici și nădăjduim că alții ca noi, sau mai mici chiar, o să învețe de la noi”, se arată pe contul coconilor.
În a doua zi de Crăciun vor colinda acasă
Coconii Deseștiului nu au participat în 2023 doar la festivaluri-concurs, au fost invitați și la multe și diverse evenimente atât în Maramureș, cât și dincolo de ”granițele” lui. ”Au fost și cu pricesne, pentru că așa au fost învățați: nimic fără Dumnezeu. Au fost și pe la pensiuni unde au dus cu ei voia bună și au ridicat oaspeții de la mese”, spune Ioana Bledea. Din popasurile coconilor aproape că refaci geografia județului. Au participat la Tânjaua Hotenarilor (Hoteni), Nopți de Sânziene (Borșa), MândrIE Maramureșeană (Baia Mare), Hoinărind printre tradiții (Breb), Ziua Dacilor Liberi (Oncești), Sărbătoarea Rădăcinilor Străbune (Sighetu Marmației), Clacă la Desești (joc în sat în parteneriat cu românii din dreapta Tisei), Târgul de Crăciun (Ocna Șugatag). Pentru a da doar câteva exemple.
Cea mai recentă prezență a fost în 14 decembrie, la Centrul Cultural Pastoral ”Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Sighetu Marmației, în cadrul concertului de colinde ”Crăciun în Maramureș” organizat de Protopopiatul Ortodox Român Sighet. În a doua zi de Crăciun vor colinda acasă, după cum precizează Ioana Bledea: ”După biserică, lumea coboară la Căminul cultural, unde ei vor urca pe scenă”.
Și fiindcă sunt și talentați, și autentici, și fermecători, coconii vor avea cu siguranță agenda plină de evenimente și în 2024. Și cum peste tot unde ajung cuceresc inimi și trofee deopotrivă, este doar o chestiune de timp până când vom scrie din nou despre ”Coconii Deseștiului”…
Ramona-Ioana Pop
Sursă foto: Ioana Bledea, Protopopiatul Ortodox Român Sighet
CITEȘTE ȘI:
Ansamblul ”Coconii Deseștiului”, prezent la evenimentul coregrafic ”Joc la poale de Oușor”