Festivalul național de folclor pentru copii și tineret ”Floare de tei” din Corabia este primul la care participă Ansamblul ”Coconii Deseștiului”. Cu o prestație 100% live, micii maramureșeni au câștigat trofeul festivalului. ”Copiii ăștia transmit atâta emoție, că îmi strică machiajul”, a mărturisit o spectatoare. Și emoția transmisă chiar a fost mare, dat fiind că multe premii au adus acasă coconii din Desești…

Ansamblul din Desești a câștigat trofeul ”Floare de tei” și încă șase premii

Ansamblul ”Coconii Deseștiului” a câștigat trofeul Festivalului național de folclor pentru copii și tineret ”Floare de tei”. Evenimentul, ajuns la a 18-a ediție, a avut loc în Corabia. ”Coconii Deseștiului” au câștigat, de asemenea, locul I pentru originalitatea portului popular și locul I la secțiunea ”Ansambluri folclorice”, categoria de vârstă 10-14 ani.

Laurilor cuceriți de ansamblu li se adaugă premiile individuale câștigate de soliștii și instrumentiștii din Desești. Care nu sunt deloc puține.

Trei premii au fost câștigate la categoria soliști instrumentiști. Locul I la categoria de vârstă 15-18 ani le-a revenit fraților Vișovan: Marius la vioară și Dragoș la dobă. Ei au interpretat o suită de jocuri din Maramureș (de băut, bărbătescu și marșul de pe Mara). Locuri II, ambele la vioară, au obținut Rareș Hotea, la categoria de vârstă 6-10 ani, și Abel Codrea, la 11-14 ani. Rareș a interpretat jocuri din Maramureș, iar Abel ”Balada lui Pintea”.

La secțiunea canto, acompaniată de fratele ei, Rareș Hotea, și de frații Vișovan, Iulia Hotea a câștigat locul II la categoria 11-14 ani. A interpretat melodia proprie ”Cetera mândru răsună”.

Toate prestațiile maramureșenilor au fost 100% live, ceea ce a punctat în favoarea coconilor.

Cei mai tineri dansatori din ansamblu au 6 ani

Facem un pas înapoi în timp pentru a descoperi puțin din povestea Ansamblului ”Coconii Deseștiului”. Așa aflăm că instructorul coregraf al copiilor este Duli Babici Tudor, dansator al Ansamblului Folcloric Național ”Transilvania”. Începând din octombrie anul trecut, face repetiții cu copiii o dată pe săptămână. La Căminul cultural din Desești.

14 perechi de dansatori fac parte din ansamblu, 10 dintre acestea fiind prezente la festivalul din Corabia. Cei mai mici dansatori au 6 ani, cei mai mari 14. Dansatorilor li se alătură soliști vocali și instrumentiști. Coconii care fac vioară și canto sunt pregătiți de profesorii Vasile Cordea și Vlad Țiplea. Coregrafia este una complexă, repertoriul autentic. Copiii sunt din Desești, Mara și Hărnicești.

La Corabia, prima ieșire în afara județului

”Coconii Deseștiului” au mai participat la Tânjaua Hotenarilor, în calitate de invitați. La Corabia a fost prima ieșire în afara județului. ”Au impresionat prin autenticitate, simplitate și au transmis foarte, foarte mult. Zicea o doamnă din public: «Copiii ăștia transmit atâta emoție, că îmi strică machiajul». Au fost aplaudați la scenă deschisă atât în ziua concursului, cât și la gala laureaților. Se pare că «Maramureșu-i tăt sus, unde Dumnezeu l-o pus»”, a declarat pentru eZiarultău Ioana Bledea, una din mămicile care au însoțit coconii la primul lor concurs.

Ramona-Ioana Pop
Sursă foto și video: Ioana Bledea

CITEȘTE ȘI:
Cu ia la concurs

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.