Credit foto: Timur Chiș

Elevi ai Școlii Profesionale nr. 1 din Vișeu de Sus participă la a cincea ediție a șezătorii șezătorilor ”Hai cu lucrul la Avrig!”. Este vorba despre copii care studiază opționalul de folclor al Școlii Rădăcinilor Străbune.

”Cusătura și țesătura poartă în ele crâmpeie de suflet și povești care le dau valoare de cronici”

A cincea ediție a șezătorii șezătorilor ”Hai cu lucrul la Avrig!” are loc în 29 aprilie la Biblioteca Orășenească Avrig. Tema din acest an este ”Povești din lada de zestre”, ”căci fiecare mândră lucrare a mâinilor harnice duce cu ea și o poveste. Că e cu lacrimi sau cu zâmbete, cu dor sau cu bucurie călătoare, cu drag sau cu iertare, cusătura și țesătura poartă în ele crâmpeie de suflet și povești care le dau valoare de cronici”, motivează organizatorii.

Sunt anunțați peste 200 de participanți din toată țara. Printre ei, și circa 20 de elevi ai Școlii Profesionale nr. 1 din Vișeu de Sus (director, Gabriela Ciolpan; profesor coordonator, Ioana Tomoioagă), care studiază opționalul de folclor al Școlii Rădăcinilor Străbune. ”Anul trecut, cei de la Biblioteca din Avrig au fost prezenți la Sărbătoarea Rădăcinilor Străbune și acum ne-au invitat la șezătoarea lor”, explică prof. Măriuca Verdeș. Cea care a implementat în 2018 opționalul ”Școala Rădăcinilor Străbune”, prin care folclorul este promovat an de an ca materie alternativă în școlile din Maramureș.

”Duc mai departe povestea neamului nostru”

Dorința profesoarei a fost mereu ca tradițiile maramureșenilor să fie menținute în viață și duse mai departe prin intermediul acestui opțional, cele învățate în băncile școlii fiind mai apoi aplicate în viața de zi cu zi. ”În Vișeu de Sus, grație acestui opțional, obiceiuri care se îndreptau încet dar sigur spre uitare au fost readuse în actualitate. Iar portul tradițional a fost căutat în lăzile de zestre și purtat din nou pe ulițe”, spune pentru eZiarultău Măriuca Verdeș.

Reprezentând Maramureșul la șezătoarea șezătorilor din Avrig, copiii din Vișeu de Sus vor avea ocazia să demonstreze practic unele din informațiile descoperite în cadrul opționalului. ”Promovez copiii care, alegând să afle informații despre rădăcinile lor, despre tradițiile și obiceiurile strămoșilor lor, duc mai departe povestea neamului nostru”, menționează profesoara.

La șezătoarea din Avrig coconii merg nu numai cu lucrul, ci și cu cântecul și jocul din Maramureș.

De altfel copiii de la Școala Profesională nr. 1 din Vișeu de Sus au mai participat la evenimente grație Asociației Rădăcinilor Străbune, ei fiind prezenți la Șezătoarea Vicovenilor în februarie 2022 și la evenimentul ”De Florii în satul maramureșean” în aprilie 2023.

Sursă foto: Măriuca Verdeș

CITEȘTE ȘI:
Măriuca Verdeș: ”Să nu avem pretenții, dacă nu am sădit nimic, să culegem roade”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.