Coconi din Maramureș au colindat în Franța și Monaco | video, foto

”De departe noi zânim” s-a intitulat turneul pe care Amalia Ioana Moldovan și Grupul ”Voia Bună” l-au avut recent în Franța și în Principatul Monaco, la inițiativa Asociației ”Vasile Tomoiagă”. Au fost mulți kilometri străbătuți, dar multe au fost și emoțiile împărtășite atât de protagoniștii concertelor, cât și de cei care au asistat la recitalurile care au dus un strop din Maramureșul autentic celor care duc dorul Crăciunului din copilărie…

Două perechi de frați, din dreapta și din stânga Tisei

Tinerii artiști unesc prin cântec Maramureșul din dreapta și din stânga Tisei. Amalia Ioana Moldovan și Grupul ”Voia Bună” sunt două perechi de frați, din Bârsana și din Slatina, care duc peste tot cu ei tradițiile Maramureșului Istoric. Turneul din Franța și Principatul Monaco face parte din proiectul de promovare a României în Franța prin Maramureșul Istoric. Proiect inițiat în urmă cu mai bine de un deceniu de Asociația ”Vasile Tomoiagă” și coordonat de Vasile Tomoiagă (campion mondial și vicecampion olimpic la canotaj, cetățean de onoare al Maramureșului) și Anuța Pop (manager cultural, doctor în folclor și specialist în relații internaționale).

Maramureșenii au concertat în Marsilia (4 decembrie), Nisa (6 decembrie), Monaco (7 decembrie) și Lyon (8 decembrie). Evenimentele au fost prezentate, în limbile română și franceză de dr. Anuța Pop.

La Marsilia, Ziua Națională a României a fost sărbătorită cu iz de Maramu’

La Marsilia a fost prima escală. La invitația consulului general Aurelia Grosu, maramureșenii au susținut momentul artistic al recepției oficiale organizate de Consulatul General al României pentru a marca Ziua Națională. ”Înalți reprezentanți ai administrației franceze, consuli generali şi onorifici și reprezentanți ai comunității românești au luat parte la eveniment și au apreciat, în unanimitate, momentul de trăire românească adus în inima Marsiliei de artiştii maramureșeni. A fost modul nostru, al maramureşenilor, de a ura «La mulți ani» României și prieteniei româno-franceze”, se arată pe site-ul Asociației ”Vasile Tomoiagă”.

De Sfântul Nicolae, maramureșenii au alinat doruri în Nisa

Au urmat trei concerte de colinde. Primul a avut loc de Sfântul Nicolae, la Biserica Ortodoxă Română de la Nisa, una dintre cele mai impunătoare biserici românești din Europa. Comunitatea credincioșilor părintelui Radu Totelecan a primit cu drag și cu sufletele deschise colindul maramureșenilor. A fost prezent la concert și consulul onorific al României la Nisa, Ștefan De Fay.

”Românii care trăiesc în afara granițelor, oriunde au mers în lume, au purtat în suflete bucuria colindului, căldura și bogăția sărbătorilor de iarnă, cu tot ceea ce înseamnă acestea, dar și dorul de a le retrăi, aşa cum le ştiau din perioada copilăriei. Pentru o seară, Amalia Ioana Moldovan și Grupul «Voia Bună», colindătorii din Maramureș, au alinat, prin colindul lor, acest dor. Sosiți de departe, precum magii din vechime, să vestească apropiata naștere a pruncului Iisus în ieslea din Betleem, au adus sutelor de români de la Biserica Ortodoxă Română din Nisa, prin colind, prin grai, prin port, prin instrumentele tradiționale, spiritul Crăciunului de altădată”, menționează sursa citată.

Colinde tradiționale în fermecătorul Monaco

Amalia Ioana Moldovan și Grupul ”Voia Bună” au făcut ca, poate pentru prima dată, colindele tradiționale din Maramureș să răsune în cosmopolitul Monaco. ”Într-o zonă a lumii atât plină de farmec, tinerii artiști au arătat că și tradiția are farmecul ei”, subliniază dr. Anuța Pop. Concertul s-a bucurat de prezența consulului onorific al României la Monaco, Constantin Turchină. Acesta a apreciat proiectul de promovare a imaginii României din care acest turneu face parte și i-a felicitat pe artiști pentru emoția transmisă și pentru calitatea actului artistic.

”Bucuria colindului este deplină atunci când este împărtășită”

Concertul de la Lyon a încheiat turneul ”De departe noi zânim”. Alături de români veniți din întreaga regiune la întâlnirea cu maramureșenii, la evenimentul ce a avut loc la Biserica ”Sfânta Eugenia” a fost prezent și consulul general al României la Lyon, Oleg Ungureanu.

”În biserica plină de creștini veniți la rugăciune și colind, am simțit, și de această dată, căldura din sufletele celor ce ne așteptau. (…) Ce bucurie! Pentru că bucuria colindului este deplină atunci când este împărtășită. Glasul duios al Amaliei și interpretarea instrumentală deosebită au creat un moment în care am simțit că, într-adevăr, colindul e punte între pământ și cer, între tradiție și credință, între glia strămoșilor și divinitate”, menționează organizatorii.

Sursă foto: Asociația ”Vasile Tomoiagă”

CITEȘTE ȘI:
Colinde din Maramureș vor răsuna în Franța și Monaco

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.