Coconi din Călinești au învățat azi ce merită dus mai departe… | video

Cam pe vremea asta, în 2012, în Călinești, Măriuca Verdeș lansa atelierele ”Învață și du mai departe” ale Școlii Rădăcinilor Străbune.

”Am organizat întâlniri cu copii la școala din Călinești, dându-le acestora șansa să învețe despre tradiții și obiceiuri de la oamenii satului și de la mine. Așa a luat naștere grupul «Coconii Călineștiului». Am început să susțin ateliere gratuite, în cadrul cărora copiii au învățat jocurile tradiționale, am organizat în fiecare duminică un joc al satului și am încercat să reactualizez niște obiceiuri”, își amintea în 2021 pentru eZiarultău profesoara originară din Desești.

Azi, Măriuca s-a întors la școala din Călinești, acolo unde a prezentat un simpozion dedicat copiilor, sub cupola Școlii Altfel. La invitația învățătoarelor Cristina Dunca și Anamaria Barbul.

”Sunt lucruri simple, dar cât sunt de importante!”

Circa 40 de coconi au ciulit azi urechile și au privit cu ochi mari spre Măriuca Verdeș. Cea care le-a vorbit despre satul maramureșean. Despre oamenii, valorile și tradițiile lui. Pornind de la abecedarul lansat de Școala Rădăcinilor Străbune, fiecare capitol din acest abecedar a fost ”ilustrat” printr-o poveste și un atelier. Plus fotografii vechi.

A vorbit azi Măriuca despre biserici vechi din sat și despre valoarea omeniei. Despre portul tradițional și plantele care sunt deopotrivă leac pentru trup și pentru suflet. Și despre obiceiuri și meșteșuguri din vatra satului. Despre blidele de lut de cândva și farfuriile de plastic de azi. Precum și despre rânduiala colindului: cum pruncii erau primii colindători, ce trebuie să spui când intri în casa găzdoii și ce urare trebuie să spui. ”Sunt lucruri simple, dar cât sunt de importante!”, oftează dascălul.

”Noi, din lipsă de educație, am vândut tot pe bani de nimic!”

”Le-am vorbit despre satul de cândva și cum poate el exista în lumea de azi. Despre obiceiuri foarte vechi din Călinești care merită actualizate, practicate și duse mai departe. Dar nu pe hârtie! Ci prin viu grai. Dacă te oprește un turist pe uliță și te întreabă de satul tău, trebuie să știi să spui cine au fost strămoșii tăi și cine ești tu!

Le-am vorbit despre valoarea bunurilor moștenite de la bunici și străbunici. Noi, din lipsă de educație, am vândut tot pe bani de nimic! Pentru că nu a fost cine să ne învețe cât de importante sunt lucrurile și obiceiurile moștenite din bătrâni. Cum trebuie ele duse mai departe… ”, spune pentru eZiarultău Măriuca Verdeș.

Fiecare copil a primit un abecedar al Școlii Rădăcinilor Străbune. Și a mers acasă cu bucuria că a aflat azi câte ceva despre cine este el și cine au fost strămoșii lui. ”Lecțiile cu care plecăm din această zi sunt cele mai valoroase: să ne prețuim satul și să ducem mai departe tradițiile și obiceiurile păstrate din moși-strămoși!”, mărturisește învățătoarea Cristina Dunca.

Mâine, Măriuca merge și le vorbește despre satul maramureșean copiilor de la o școală din Sighetu Marmației. ”În fiecare zi trebuie să facem ceva pentru acești prunci. Suntem datori să îi învățăm cine sunt ei și cine au fost ai lor. Numai așa putem merge mai departe!”, spune Măriuca. Și înainte să termin convorbirea cu ea, îmi colindă. ”Când mă sunai, colindam prin ogradă, mă pregăteam pentru ziua de mâine…”, spune Măriuca. 

 

Ramona-Ioana Pop
Sursă foto și video: arhiva personală Măriuca Verdeș

CITEȘTE ȘI:
”Nu vreau să las aceste icoane să devină legende!” (Măriuca Verdeș)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.