Târgul de Crăciun din Cluj Napoca a fost nominalizat și în acest an în cadrul concursului ”European Best Christmas Market” organizat de către European Best Destinations. Pe lista scurtă (de 24 de destinații), există propuneri din cele mai fascinante. Inaugurat în 22 noiembrie, Târgul de Crăciun din Cluj Napoca poate fi vizitat până în 31 decembrie, îndemnul organizatorilor fiind “Familionul, familionul, hai la joc!”.

Crăciunul e și despre joacă, nu doar despre jucării…

”De sărbători, mai ales de Crăciun, gândurile noastre merg spre familie, spre cei dragi, de aproape sau de mai departe. Cu mic, cu mare, bunici, părinți, copii, căței și pisici, cu toții așteaptă să primească daruri, să guste din bunătățile tradiționale și… bineînțeles, să se distreze. De ce să nu afirmăm că ceea ce noi numim “Sărbători de iarnă” sunt și un prilej de joc și joacă, nu doar de jucării?” este provocarea lansată de Târgul de Crăciun din Cluj Napoca.

24 de târguri, unul mai frumos și mai feeric decât altul

Nominalizat pe lista scurtă a celor mai frumoase 24 de târguri de Crăciun din Europa, Cluj Napoca reprezintă România pe harta celor mai magice destinații din această perioadă feerică de an.

Trageți aer adânc în piept (miroase frumos, a scorțișoară și cuișoare) și haideți să facem o călătorie (chiar și imaginară) prin celelalte târguri nominalizate. Asta pentru că până la Târgul de Crăciun din Cluj Napoca nu e nevoie de imaginație să ajungem, destinația e magică și e atât de aproape!

Germania, ținutul lui Moș Crăciun

Credeți sau nu, dacă ne luăm după nominalizările European Best Destinations, Germania este ținutul lui Moș Crăciun în această perioadă, dat fiind că cinci orașe au ajuns pe lista scurtă a celor mai frumoase 24 târguri de Crăciun din Europa. În Trier, într-un decor incredibil, târgul și cele 95 de căsuțe ale sale reprezintă o escală recomandată romanticilor incurabili. Târgul e deschis până în 22 decembrie. Erfurt atrage cu peisaje feerice, povești spuse la ceas de seară și delicii culinare. Ești binevenit până în 22 decembrie. Rothenburg te așteaptă cu vin fiert într-un decor decupat din poveste, târgul fiind deschis până în 23 decembrie. Tot până atunci poți vizita târgul din Cologne, acolo unde ești invitat să te plimbi pe străduțele decorate, să explorezi oferta de cadouri de pus sub brad și să savurezi aromele irezistibile de mere coapte. În Leipzig poți vizita un târg a cărui istorie începe în 1458! 250 de tarabe așezate cuminți în centrul istoric al orașului te îndeamnă să îi sugerezi Moșului cele mai inspirate cadouri pentru cei dragi. Asta până în 23 decembrie, când târgul se închide.

Provocări de sezon din Marea Britanie

Marea Britanie vine și ea cu provocările ei, având patru orașe finaliste în cursa pentru titlul de cel mai frumos târg european de Crăciun. Până în 22 decembrie ești așteptat la Winchester, acolo unde – în umbra impunătoare a catedralei – vei descoperi unul din cele mai frumoase târguri de Crăciun. Peisajul e unicat, colindele plutesc în aerul cu aromă de vin fiert, iar dansul pe patinoar e un mod foarte plăcut de a învinge frigul. Peste 70 de căsuțe cu oferte care mai de care mai atractive îți vor capta atenția în Nottingham. Că iubești specialitățile de brânză sau te dai în vânt după ciocolată, târgul este deschis până în ultima zi din an inclusiv și are câte ceva pentru fiecare. În Machester, târgul de Crăciun are o tradiție care a început în 1999, fiecare nouă ediție venind cu noi și noi oferte. Vizita în acest târg este o experiență atât de complexă, încât nu e de mirare că peste 9 milioane de iubitori ai Crăciunului bifează anual această destinație de vis. Poate fi vizitat până în 22 decembrie. Târgul din Bath este unul dintre cele mai populare evenimente din Marea Britanie. Trebuie să te grăbești, pentru că în 15 decembrie își închide porțile. Iar cele peste 170 de căsuțe de lemn și ofertele lor reprezintă pur și simplu o extravaganță de Crăciun căreia nu prea îi poți spune nu…

Ispite franțuzești

Trei târguri de Crăciun din Franța se regăsesc pe lista celor mai frumoase din Europa. Străzi luminate feeric, arome irezistibile în aerul de iarnă, dans și veselie pe scena târgului din Montbeliard, care rămâne deschis până în Ajun de Crăciun. Târgul din Metz este deschis până în 5 ianuarie. Feerie de lumini, farmecul inocent al caruselului, veselia de pe patinoar, catifeaua ciocolatei calde sunt tot atâtea motive să nu ocolești această destinație. Până în ultima zi a anului puteți vizita târgul din Amiens. 130 de căsuțe cu bunătăți și decorațiuni originale se întind pe o lungime de circa 2 kilometri.

Azi se aprind luminile în Bruxelles și Praga

Azi se deschide târgul din Bruxelles (Belgia), care adună anual circa 2,5 milioane de vizitatori lângă bradul care are dimensiuni maiestuoase de fiecare dată și este decorat pe măsură. Rămâne deschis până în 7 ianuarie. Tot de azi poate fi vizitat (până în 6 ianuarie) târgul din centrul vechi al orașului Praga (Cehia), târg gândit să fie atrăgător pentru cei mici și cei mari deopotrivă. Mâine se aprind luminile târgului din Vilnius (Lituania), acolo unde delicatețurile culinare se împletesc savant cu evenimentele dedicate Crăciunului. Puteți vizita târgul până în 7 ianuarie.

Proiecții 3D și colinde…

Agenda târgului din Bratislava (Slovacia) programează felurite evenimente până în 22 decembrie. Străzile strălucesc ireal datorită decorațiunilor de vis, brazii în veștmânt din sărbătoare sporesc eleganța târgului, iar bunătățile de la tarabe vă vor trage insistent cu ochiul.

Până în 1 ianuarie, dacă ajungeți în Budapesta (Ungaria), asigurați-vă că ajungeți la târg, acolo unde organizatorii promit că veți fi uimiți de cea mai mare proiecție 3D de Crăciun din Europa. Cel mai vechi târg de Crăciun din Serbia, organizat în Novi Sad, adună în jurul bradului generos împodobit coruri care cântă în fiecare zi – până în 30 decembrie – în 10 limbi diferite.

Arome îmbietoare și decoruri de poveste

Târgul din Govone (Italia) este deschis până în 22 decembrie și echivalează cu o experiență magică. Vei avea senzația că ai pășit în țara lui Moș Crăciun și, după ce ai umplut sacul Moșului cu daruri pentru toată lumea, te vei pierde printre tarabele cu mâncăruri și vinuri din cele mai rafinate. Până în 23 decembrie este deschis târgul din Basel (Elveția). Organizat în centrul vechi al orașului, târgul beneficiază de un decor idilic.
Unul din cele mai renumite din Europa, târgul din Viena (Austria) te va lăsa fără cuvinte: aerul mustește de arome atrăgătoare de patiserie proaspătă și punch fierbinte, iar romanticul oraș devine în preajma Crăciunului pur și simplu unul decupat din povești. Este deschis până în 26 decembrie.

Târgul din Gdansk (Polonia) poate fi vizitat până în 1 ianuarie. Un târg de jucărie, în care elfi, reni, îngeri se plimbă pe străzile care – în perioada aceasta din an – poartă denumiri asortate cu Crăciunului: strada de ciocolată, strada de scorțișoară etc. Dacă ai noroc, o vei întâlni aici și pe Crăiasa Zăpezii. Până în 5 ianuarie mai ai timp să călătorești la Valkenburg (Olanda). Unele povești spun că Moș Crăciun ar proveni din acest oraș care pare pur și simplu o vedere numai bună de trimis celor dragi de sărbătorile de iarnă.

Indiferent că ai sau nu șansa să ajungi într-un astfel de loc miraculos și în realitate, nu doar în imaginație, nu uita: Crăciunul este o poveste despre iubire și generozitate. Decorul e important, dar sentimentele fac din această sărbătoare cea mai iubită perioadă din an. În fiecare an!

Votul pentru cel mai frumos târg de Crăciun din Europa a început ieri. Puteți vota până în 10 decembrie. Votarea se face aici: http://bit.ly/best-christmas-market

Ramona-Ioana Pop

Sursă foto Târgul de Crăciun din Cluj: Facebook / Târgul de Crăciun Cluj-Napoca
Sursă foto celelalte târguri nominalizate: https://www.europeanbestdestinations.com/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.