Fondul de carte curentă de la Muzeul Județean de Istorie și  Arheologie Maramureș este format din peste 12.000 de volume. Fondul de carte veche şi documentară „Gyula Schönherr” are aproximativ 9.500 de volume. Așteaptă să fie studiate în sala de lectură.

50 de exemplare de carte veche românească, bunuri cu valoare de patrimoniu cultural naţional

Fondul de carte veche şi documentară „Gyula Schönherr” de la Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureș este format din aproximativ 9.500 de volume.

Colecţia de carte veche românească este realizată prin achiziţii făcute în ultimii zece ani. ”Din cele aproximativ 100 de volume, 50 de exemplare intră în categoria bunurilor cu valoare de patrimoniu cultural naţional, beneficiind de un regim special de păstrare”, informează conservator Miorița Ștef.

Cea mai veche carte străină datează din 1557

Colecţiile de carte veche străină, formate din câteva mii de exemplare, sunt mult mai consistente, fiind în patrimoniul muzeului de mai bine de 100 de ani. Cea mai veche carte străină este un autentic tratat de metalurgie, tipărit în germana gotică, datând din 1557. ”Vreme îndelungată un preţios «manual» pentru meşteşugul mineritului”, menționează conservatorul de la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș.

Colecţia de manuscrise este alcătuită în principal din Fondul ”Schönherr”, care cuprinde dosare/volume cu fişe tehnice, studii şi materiale documentare, redactate în limba maghiară în vederea alcătuirii unei monografii a oraşului Baia Mare. Miorița Ștef detaliază: ”Periodicele (a doua jumătate a secolului XIX – prima jumătate a secolului XX) oferă o bogată sursă bibliografică pentru cercetătorii istoriei locale; spre exemplu, colecţia publicaţiei locale «Nagybánya és Videke» este deseori consultată, deoarece biblioteca muzeului păstrează aproape toate numerele acestui ziar, apărut la Baia Mare, în limba maghiară”.

Peste 12.000 de volume în fondul de carte curentă

Fondul de carte curentă, numărând astăzi peste 12.000 de volume, s-a constituit în principal prin schimbul de publicaţii cu instituţii de cultură din ţară şi străinătate, dar şi prin achiziţii şi donaţii. Domeniile pe care este structurat acest fond sunt: istorie, arheologie, artă, etnografie, limbă şi literatură, periodice.

Biblioteca Muzeului Județean de Istorie și Arheologie are un regim special: cărţile şi revistele de specialitate pot fi consultate doar la sala de lectură.

Catalogul online al bibliotecii poate fi studiat aici.

Sursă: Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș

CITEȘTE ȘI:
O plimbare prin Baia Mare de azi, în căutarea locurilor de altădată…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.