Tocmai ai aterizat, ai coborât din avion și te învârți buimac prin aeroport, căutând banda pentru bagaje, când, din senin, auzi în spatele tău o voce feminină, dând indicații turiștilor în limba română. Ajungi la hotel, să te cazezi, după câteva ore petrecute pe drum și din nou ești întâmpinat în limba română. La cină, la fel. În supermarket vânzătoarele conversează între ele în, ați ghicit, limba română! Așa începe periplul multor turiști români în Cipru, astfel că aceia care se descurcă mai greu cu limba engleză nu au de ce să aibă emoții: într-o vacanță petrecută în Cipru, oriunde dai de angajați români, dornici să te ajute cu o informație, un sfat sau să te întrebe “ce mai e pe-acasă”. O fi Cipru tărâm românesc?! Cu aceatsă ”dilemă”, vacanța poate să înceapă!
Destinație ideală în multe anotimpuri
Larnaca, Paphos, Limassol sau Ayia Napa sunt principalele stațiuni preferate de turiștii care ajung în Cipru. Și nu doar de cei români, ci și de britanici sau nemți. Cu o climă caldă, mediteraneană, Cipru este o destinație de vacanță foarte potrivită atât în timpul verii, când temperaturile sunt ridicate, cât și primăvara sau toamna, când temperaturile sunt mai plăcute, iar apa mării e suficient de caldă pentru baie. Spre exemplu, la mijlocul lunii octombrie, în mijloc de zi sunt de regulă 28-30 grade Celsius, iar apa mării are undeva la 23-25 grade Celsius, numai bună pentru cei cărora le place să înoate.
Ayia Napa și Festivalul Medieval Internațional
Situată la doar 50 de kilometri de Larnaca, unde este principalul aeroport de pe insulă, stațiunea Ayia Napa este plină de viață de la începutul sezonului și până la final. Are numeroase restaurante și taverne ce servesc preparate cu specific grecesc, mediteranean, italian sau chiar fijian. Are muzee, parc de distracții, chiar și un parc acvatic la doar câțiva kilometri în afara stațiunii, iar la lăsarea serii, un furnicar de turiști se plimbă prin zona pieței centrale a orașului. Acolo unde are loc anual în luna octombrie Festivalul Medieval Internațional. Numeroase trupe locale și internaționale organizează spectacole pe timp de zi, dar și la lăsarea serii, de la teatru de stradă până la concerte și spectacole de dans, toate fiind inspirate de perioada medievală. Aici se adună numeroși meșteri locali, care fac demonstrații în fața curioșilor, arătându-le cum se confecționează diferite obiecte din lemn, piele sau țesături.
O sesiune de înot cu broaște țestoase și o privire spre “orașul-fantomă”
Dacă seara turiștii ies la o plimbare prin stațiune, în timpul zilei străzile sunt aproape pustii, cei mai mulți fiind la plajă sau în mare. Cipru e o insulă destul de stâncoasă, astfel că multe plaje au pietriș la intrarea în apă, însă în Ayia Napa sunt și zone cu nisip fin, atât pe plajă, cât și la intrarea în apă. Acolo unde e nisip pe plajă, iar în apă e pietriș, cei mai mulți hotelieri au amenajat intrări mai line în apă, cu saci umpluți cu nisip.
Pentru cei care preferă o vacanță mai activă, dimineața sau după-amiaza sunt momente perfecte pentru a explora insula. O opțiune foarte bună este o excursie în larg cu vaporul, punctul de pornire fiind portul din Ayia Napa. Aici, zilnic, de două ori pe zi, sunt mai multe vase care au programe speciale pentru turiști, cu observarea de pe mare a mai multor locuri, printre care câteva formațiuni stâncoase – Capul Greco, Sea Caves, Love Bridge – sau capela Agioi Anargyroi. Pentru pasionații de vietăți marine, punctul central al acestei aventuri pe mare este vizitarea Lagunei Albastre (Blue Lagoon), unde se face o oprire timp de câteva zeci de minute, iar turiștii au ocazia să înoate alături de broaștele țestoase. Un alt loc care poate fi văzut de pe mare este “orașul-fantomă” Famagusta, care este situat în zona ocupată de turci încă din 1974.
Nicosia, singura capitală divizată din lume
Insula Cipru poartă urmele invaziei turcești de acum aproape cinci decenii, în urma căreia insula a fost împărțită, de la est la vest, printr-o linie de demarcație denumită Linia Verde. Dacă în unele zone, delimitarea dintre partea sudică și cea nordică, ocupată de turci, are o lățime de câțiva kilometri, în zone dens populate linia verde are o lățime de doar câțiva metri. Aceasta este situația și în Nicosia, unde sunt străzi care au un trotuar în partea grecească și celălalt în partea turcească.
Pentru a înțelege mai bine istoria insulei, merită o vizită în Nicosia, singura capitală divizată din lume. E recomandat un tur ghidat, de câteva ore, cu explicații despre istoria zbuciumată a acestui oraș, vizitarea principalelor obiective turistice, centre de meșteșuguri și, pentru cei dornici să vadă și partea turcească, trecerea graniței amplasate într-o zonă centrală a orașului. E nevoie de pașaport, care se prezintă atât la granița cipriotă, cât și la cea turcească, însă trecerea în partea ocupată se face relativ ușor, în doar 10-15 minute traversând dintr-o parte în alta.
O cafea la Buyuk Han
Partea turcească, denumită de turci Cipru de Nord, stat recunoscut exclusiv de Turcia, are monedă proprie – lira turcească, președinte și o constituție proprii. În doar câteva minute, deși ești încă în același oraș, parcă ai ajuns într-o altă țară. Auzi în jurul tău vorbindu-se în turcă, observi rapid steagurile arborate peste tot, inscripțiile, dar și comercianții care vând baclava sau rahat turcesc. Imediat ce te afunzi pe străduțele întortocheate, dai nas în nas cu istoria sumbră a locului: zeci de magazine sau locuințe părăsite, unele sigilate cu lanțuri, dovada faptului că mulți ciprioți au fost nevoiți să abandoneze tot și să fugă. Imaginile locurilor încremenite în timp care se derulează pe retină sunt însoțite de un pregnant miros de aer închis, stătut, conturând astfel o imagine mult mai clară asupra întâmplărilor povestite de ghid sau descoperite în articolele dspre istoria insulei.
În partea turcească poate fi văzută moscheea Selimiye, pe locul fostei catedrale romano-catolice Sf. Sofia. Buyuk Han este un alt loc ce merită vizitat, fiind un han construit în urmă cu peste 400 de ani, unde turiștii pot să servească o cafea turcească, pot să ia prânzul sau să se plimbe printre meșteșugarii care vând diferite suveniruri.
După ce revii în partea grecească, ai ocazia să vezi orașul de la înălțime. Trebuie să urci în turnul Shacolas, de unde, de la etajul 11, ai o panoramă asupra zonelor pe care le-ai vizitat la pas. Totodată, poți să te plimbi până în Piața Eleftheria, unde vechiul, reprezentat de zidurile venețiene, se împletește cu noul, reprezentat de clădirile moderne și designul extrem de futurist al spațiului de întâlnire urban.
Nu uitați să gustați kleftiko și koupepia
Pentru că Cipru este un mix de culturi, vei întâlni aici atât preparate culinare cu specific grecesc, cât și preparate turcești, libaneze, armenești sau georgiene. Mâncarea tradițională cipriotă este foarte bună, gustoasă și include nelipsitele fructe de mare și pește, brânza halloumi sau mai puțin cunoscuta, dar absolut delicioasa brânză anari. Plăcinta cu halloumi, kleftiko – un fel tradițional cu miel și legume – sau clasicele sarmale în frunze de viță de vie, cunoscute în Cipru sub numele de koupepia sunt doar câteva dintre preparatele care merită încercate.
Un aspect important de ținut minte atunci când ajungi în Cipru este faptul că se conduce pe partea stângă, iar localnicii de multe ori uită să semnalizeze schimbarea direcției de mers. E un trafic destul de haotic, însă mașinile de închiriat au plăcuțe de înmatriculare distincte, astfel încât să fie ușor de identificat.
În Cipru se ajunge ușor, fiind zboruri directe din Cluj-Napoca sau Debrecen spre Larnaca, iar durata zborului este de aproximativ 2.5 ore. Poți alege un sejur la malul mării sau, de ce nu, un city break de câteva zile în care să descoperi insula pe îndelete, e o experiență care merită încercată.
Text și fotografii: Gabriela Kuhajda
CITEȘTE ȘI:
Mallorca, electrizantă încă din primele minute