Centură ocolitoare a Băii Mari de 88 de milioane de euro

Astăzi a fost semnat contractul pentru elaborarea studiului de fezabilitate a obiectivului de investiții ”Variantă de ocolire Baia Mare”. Durata de execuție a contractului este de 18 luni, împărțită în două etape. Prima etapă prevede elaborarea studiului de fezabilitate și obținerea de avize și acorduri necesare în maxim 6 luni. Etapa a doua presupune întocmirea documentațiilor suport, pregătirea, evaluarea, depunerea și aprobarea cererii de finanțare, etapă care va fi desfășurată pe o perioadă de 12 luni. În ceea ce privește lucrările de execuție pentru acest proiect, acestea vor fi demarate în anul 2023.

Două benzi pe sens în zonele de trafic aglomerat

Suma totală pentru realizarea studiului de fezabilitate este de 1.964.600 de lei, la care se adaugă TVA. Finanțarea necesară pentru realizarea studiului pentru acest proiect va fi asigurată în parteneriat de către Consiliul Județean Maramureș și Primăria Baia Mare, în baza acordului de asociere dintre cele două instituții adoptat la finele anului 2020. Tot pentru asigurarea realizării acestui proiect a fost semnat și un acord de parteneriat între Consiliul Județean și Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

Valoarea totală estimată a proiectului este de 88 de milioane de euro, bani care vor fi asigurați din fonduri europene prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM). Conform datelor tehnice, lungimea estimată a centurii ocolitoare este de 30 de kilometri, fiind  prevăzută cu o bandă pe sens, respectiv cu două benzi pe sens în zonele de trafic mai aglomerat și cu noduri rutiere, care vor asigura conectivitatea cu toate drumurile naționale și județene din zona adiacentă municipiului Baia Mare.

Drumurile pe care le va intersecta varianta ocolitoare

Varianta ocolitoare metropolitană va intersecta următoarele drumuri: DN 1C Baia Mare – Halmeu (Satu Mare);  DC 99 Merișor; DC 97 Bozânta Mare; DC 68 Bozânta Mică; DC 68 Lăpușel; conexiune Drum Expres Someș; DN 1C Dej – Baia Mare;  DJ 182B Baia Mare – Șomcuta Mare;  DN 18B Baia Mare – Târgu Lăpuș;  DC 25 Satu Nou de Sus;  DN 18 Baia Sprie – Sighetu Marmației. De asemenea, va asigura conectivitate cu Aeroportul Internațional Maramureș, care urmează să beneficieze de un terminal nou, adaptat nevoilor de dezvoltare a județului.

Sursă informații: Consiliul Județean

CITEȘTE ȘI: Se face spital modular în Baia Mare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.