Cel mai vechi căuc de la Muzeul Județean de Etnografie datează din 1895

Având în vedere că în zona noastră una dintre ocupațiile principale ale locuitorilor era reprezentată de păstorit și că ne aflăm în preajma măsurișului, ne-am gândit ca astăzi să vă prezentăm căucele, obiecte nelipsite de la stână și folosite zilnic de către ciobani.

Căucele erau obiecte din lemn purtate la curea de către ciobani și folosite pentru băut apă. Pentru realizarea lor, ciobanii alegeau o singură bucată de lemn în funcție de forma și culoarea acestuia, pe care mai apoi o lucrau prin sculptare, crestare, excizare și incizare. Deși sunt confecționate dintr-o singură bucată de lemn, se pot distinge două părți ale căucului: cupă – din care se bea apă – și mânerul, partea de care este ținut căucul și de care se prinde la curea.

Mânerul căucelor afirmă priceperea și îndemânarea oamenilor în a realiza frumosul, în a îmbina întotdeauna funcția utilă cu cea estetică. Întâlnim pe căuce motive geometrice, zoomorfe, cosmogonice și antropomorfe: dinții de lup, soarele, lanțul, pasărea, oaia, acestea având pe lângă rolul estetic și rol apotropaic.

Muzeul nostru deține căuce realizate din lemn de cireș, răchită, plop, alun, prun sau fag, marea majoritate provenind din Țara Lăpușului și Țara Chioarului.

Cel mai vechi căuc aflat în colecția noastră datează din anul 1895 și este lucrat cu cuțitul prin excizie, pe acesta putând fi observate și inițialele celui care l-a realizat. Un alt căuc deosebit este cel cu mânerul în forma unei mâini prinse de un lanț de care atârnă cupa.


Aceste mici obiecte folosite de către ciobani la stână sunt dovezi incontestabile ale vechimii ocupațiilor tradiționale și ale modului prin care omul tradițional armoniza destinația obiectelor cu dragostea lui pentru frumos.

Gabriela Filip
muzeograf – Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș
Sursă foto: Gabriela Filip

DESCOPERĂ ȘI:
Casa Costeni, prima adusă la Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș
Moda de Maramu’ – Zadiile din Târgu Lăpuș
Povestea cămășii, așa cum e ea spusă la Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.