23 ianuarie este Ziua scrisului de mână. A fost inițiată de The Writing Instrument Manufacturers Association / Asociaţia producătorilor de instrumente de scris în 1977.
Pentru a puncta Ziua scrisului de mână, Comitetul Olimpic și Sportiv Român (COSR) spune azi povestea celui mai scump manuscris legat de sport vândut vreodată: manuscrisul original al manifestului Jocurilor Olimpice al baronului de Coubertain, scris în 1892. Acesta subliniază principalele repere pentru renașterea Jocurilor Olimpice din antichitate.
”Manuscrisul original al manifestului Jocurilor Olimpice a fost vândut în 2019 pentru 8,8 milioane de dolari, la o licitație organizată la New York, un record pentru un obiect legat de sport. El a fost donat de cumpărător, Alisher Usmanov, președintele Federației Internaționale de Scrimă la acea vreme, Comitetului Internațional Olimpic, direct președintelui CIO Thomas Bach”, informează COSR.
Scris în franceză, cu cerneală sepia, manuscrisul are 14 pagini și exprimă viziunea baronului de Coubertin pentru reînvierea Jocurilor Olimpice din Antichitate sub forma unei competiții sportive internaționale moderne. ”Manuscrisul este singura copie cunoscută a textului și a stat la baza unui discurs ținut de baronul Coubertain la Paris, în 25 noiembrie 1892”, menționează sursa citată. Doi ani mai târziu, Pierre de Coubertin avea să fondeze Comitetul Olimpic Internațional, primul pas în organizarea primei Olimpiade moderne, care a avut loc în Atena în 1896.
Conform COSR, ”manuscrisul a fost pierdut după moartea baronului în 1937 și de negăsit timp de mai multe decade, până la începutul anilor ’90 când Francois d’Amat i-a dat de urmă în Elveția, unde un colecționar îl păstra într-un cufăr”.
Manuscrisul poate fi văzut în secțiunea dedicată baronului Pierre de Coubertain din Muzeul Olimpic de la Lausanne.
Informații și foto: Comitetul Olimpic și Sportiv Român
CITEȘTE ȘI:
Team Romania | Povestea medaliilor olimpice la înot a început în Baia Mare