Prima ediţia a Galei Sportivul Anului, eveniment organizat de Ministerul Sportului pentru a celebra rezultatele deosebite obţinute de sportivii români pe parcursul anului 2022, şi-a desemnat câştigătorii. Evenimentul a avut loc joi, la Opera Naţională din Bucureşti.

Au fost acordate trofee la 14 categorii, selecţiile şi desemnarea câştigătorilor fiind realizate de partenerul Ministerului Sportului la eveniment, Asociaţia Presei Sportive din România. Astfel, trofeele pentru cel mai bun sportiv şi cea mai bună sportivă a anului 2022 au fost câştigate de David Popovici, dublu campion mondial şi dublu campion european de seniori la 100 şi 200 m liber, şi Simona Radiş, dublă medaliată cu aur la Campionatele Mondiale.

Canotajul a strâns cele mai multe trofee în cadrul galei, punctând, pe lângă sportiva anului şi la categoriile antrenorul anului, prin Antonio Colamonici, dar şi la echipa anului – masculin sporturi individuale, unde câştigători au fost campionii mondiali Marius Cozmiuc şi Sergiu Bejan, şi echipa anului – feminin sporturi individuale, prin cea mai bună barcă feminină în 2022, cea de dublu vâsle, condusă de campioanele europene şi mondiale Simona Radiş şi Ancuţa Bodnar.

Pe lângă distincţia oferită lui David Popovici, meritele nataţiei româneşti au primit recunoaştere şi la categoria evenimentul anului în sport / cea mai bună organizare a unei competiţii internaţionale în România, premiul fiind acordat Federaţiei Române de Nataţie şi Pentatlon Modern pentru Campionatele Europene înot juniori organizate la Otopeni.

Premiul special al Ministerului Sportului, la categoria legendele sportului, a revenit cuplului Octavian Bellu şi Mariana Bitang, antrenorii declaraţi de Academia Recordurilor Mondiale (World Record Academy) ”Cei mai de succes antrenori din lume – Duo”.

Alexandru Bologa (judo nevăzători) a primit trofeul la categoria sportivul anului în sport paralimpic, pentru aurul de la Campionatele Europene din Italia şi bronzul cucerit la Campionatele Mondiale din Azerbaidjan.

Rapid Bucureşti (handbal feminin) şi CFR Cluj (fotbal) au fost desemnate cele mai bune echipe ale anului în sporturi de echipă.

Distincţia la categoria antrenoarea anului a revenit Mihaelei Melinte (atletism), cea care o antrenează pe Bianca Ghelber, medaliată cu aur la Campionatul European. Elena Zaharia (tenis de masă) şi Andrei Istrate (tenis de masă) au primit distincţiile categoriei tinere talente feminin şi masculin. Tot tenisul de masă a dat câştigătoarea şi la categoria sportiva anului în sport paralimpic, prin Camelia Ciripan, medaliată cu bronz la Campionatul Mondial de Para Tenis de Masă din Spania.

Sursă informații: Ministerul Sportului. Sursa foto: Federația de Natație

CITEȘTE ȘI: Șah – ONSȘ | 14 băimăreni calificați pentru faza județeană

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.