Aleșii județeni au aprobat în ședința ordinară de vineri repartizarea pe unități administrativ-teritoriale a sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru drumurile comunale pe anul 2020.
S-a stabilit repartizarea sumei de 12,579 milioane de lei pentru drumuri județene și comunale pe anul 2020, pe destinații. Astfel, 10 milioane de lei au fost alocați pentru finanțarea chetuielilor privind drumurile județene și 2,597 milioane de lei pentru finanțarea cheltuielilor privind drumurile comunale.
Suma de 2,597 milioane de lei, reprezentând sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru drumuri comunale, a fost repartizată unităților administrativ-teritoriale din județul Maramureș în funcție de lungimea și starea tehnică a drumurilor comunale. Din această sumă, 550.000 de lei au mers spre orașe și 2,047 milioane de lei spre comune. Dintre orașe, Ulmeni a beneficiat de cea mai mare alocare, și anume 200.000 de lei, urmat de Șomcuta Mare cu 150.000 de lei, Tăuții Măgherăuș cu 100.000 de lei și Târgu Lăpuș și Baia Sprie cu câte 50.000 de lei fiecare. În ceea ce privește repartizarea pe comune, cea mai mare sumă, respectiv 147.000 de lei a mers spre Remetea Chioarului. Zece comune, repectiv Botiza, Cicârlău, Fărcașa, Groși, Mireșu Mare, Recea, Săcălășeni, Satulung, Valea Chioarului și Vima Mică, primesc câte 100.de000 lei. La acestea se adaugă alte 18 comune din județ, care beneficiază de 50.000 de lei fiecare, și anume: Ariniș, Asuaju de Sus, Băița de sub Codru, Băsești, Bicaz, Cernești, Coaș, Coltău, Copalnic Mănăștur, Coroieni, Cupșeni, Dumbrăvița, Groșii Țibleșului, Ocna Șugatag, Petrova, Șișești, Strâmtura și Vadu Izei.
”Această sumă nu poate să fie alocată decât pentru unitățile administrativ-teritoriale care au drumuri comunale clasificate, în Maramureș fiind puțin peste 50 de astfel de UAT-uri. De asemenea, unele dintre unitățile administrativ teritoriale din județ au sub 10 kilometri de drum comunal, iar altele au lungimi mai întinse de astfel de drumuri. Acestea din urmă sunt prioritare în alocarea fondurilor, întrucât o rețea mai extinsă presupune un necesar financiar mai mare pentru întreținere”, au arătat reprezentanții Consiliului Județean.