„Zgarda scumpă” din corali, purtată în zona Maramureșului istoric, avea atât un rol estetic deosebit, dar și unul social, marcând bogăţia şi descendenţa nobilă a purtătoarei. ”Nu oricine își permitea o astfel de podoabă, iar prețul uneia care avea 15-20 de șiruri costa cât două-trei perechi de boi”, informează reprezentanții Muzeului Maramureșan. Zgarda avea, de asemenea, și o funcție simbolico-magică. Fiind un talisman care asigura fetelor noroc, sănătate și belșug.

”Pe lângă mărgelele din corali, zgarda avea, din loc în loc, înșirați bănuți de argint, mărgele din metal de formă ovală, dar și mărgele de Murano sau mărgele venețiene, frumos pictate și ornamentate, care ofereau o strălucire distinctă”, menționează sursa citată.

Zgarda era transmisă din generație în generație. Potrivit celor de la Muzeul Maramureșan din Sighetu Marmației, ”când femeia casei murea, zgarda era desfăcută după firele ei și împărțită între fetele acesteia. Fiecare trebuia să-și cumpere mai multe fire ca să adauge la ce avea deja, pentru a avea o zgardă mare. Dacă femeia nu avea fete sau nurori, firele zgărzii erau vândute altor femei sau fete din sat”.

Sursă: Muzeul Maramureșan

Poarta cu șerpi in situ

CITEȘTE ȘI:
Poarta cu șerpi din Săliștea de Sus

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.