Reprezentanții Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Liviu Borlan” deschid azi o carte veche de rețete din Maramureș.
”Când am pus căldarea pe foc să fac urdă, mestecam pă fundu căldării, tot mestecam până când zeru cela să sierbânta și arunca spumă, ca și când ninge on pic și pă urmă din ce în ce mai tare. Atunci luam 3-4 pahare de apă rece și dam roată pă lângă căldare ca să-ngăduia căldarea on pic”, cam așa începe rețeta de urdă culeasă de la Vasile Roșca și consemnată în ”Memoria Ethnologica” – ”Obiceiuri pastorale din Rozavlea”, Colecția Maria Mirela Poduț.
”Când am văzut că-i gata, trăjăm într-o parte cu polonic de ăla mare, că atunci avém polonic mare de lemn, nu strecurător să iei urda. O lăsam acolo până când socotém io și apoi o-ntorcém tot cu polonicu cu partea de sus în jos ca să hiarbă și pă iasta parte. După ce am înturnat-o și pă iasta parte, am pus mâna pă ié ca să nu să lipt’ească că atunci nu mai îi bună. Apoi o luam și o puneam în strecură și din jânt’iță s-o făcut urdă”, spune rețeta lui Vasile Roșca mai departe.
Sursă informații și foto: Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Liviu Borlan” Maramureş (credit foto – Gabriel Motica)
CITEȘTE ȘI:
Cât îi Maramureșu’ | Pită de casă după cea mai veche rețetă…
Cât îi Maramureșu’ | Dacă vei fi întrebat ”Da-ți-oi vro doi pumni?”, nu fugi: vei fi omenit!
Cât îi Maramureșu’ | Nu vă e dor de un balmoș făcut la căldărușe?