La finele unui an în care ”mască” a fost unul dintre cuvintele cel mai insistent rostite și scrise, un popas la Vasile Șușca, faimosul creator de măști din Săcel, pur și simplu se impunea. Rada Pavel l-a luat la întrebări pentru Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale ”Liviu Borlan” Maramureş. Spicuim.
Vasile Șușca s-a ocupat de fotografie, apoi de croitorie, de pictură, de ceramică și alte câteva. Pe toate le-a făcut cu drag, dar celebru într-o lumea întreagă l-au făcut măștile. Și asta cu mult înainte de 2020… Poate că au așa mare succes și pentru că Vasile Șușca lucrează și se joacă deopotrivă cu măștile. Iar pasiunea întotdeauna face diferența. Se consideră ”un tip mai altfel”. Așa sunt și măștile lui: mai altfel. Prin deducție logică, și cei care îi cumpără măștile sunt, la rândul lor, altfel…
Cum se simte la finele unui an în care s-a vorbit atâta despre măști? ”Masca mea e de râs, aialaltă îi de plâns. Masca mea e veselă, e hazlie. Dar amândouă protejează de rău. Și astea antivirus, și alea pe care le fac eu, știind că, din cele mai vechi timpuri, precreștine, oamenii se autosugestionau – sau poate chiar se întâmpla, asta nu pot să confirm eu – că masca i-ar proteja de duhurile necurate și de alte stihii”, spune meșterul popular.
Măștile lui Vasile Șușca nu au nume (cu excepția celor pentru Viflaim). Dar nici pereche! ”Masca populară e o creație, rezultatul a ceea ce i-a trecut prin minte cui a făcut-o. Cum se zice la țară, «după cum i-a tunat în cap» autorului, așa a făcut-o: îi punea niște dinți din fasole, îi punea în loc de nas un cucuruz, în loc de ochi – niște nuci găurite, în loc de sprâncene – cârpe roșii. Masca pe care o fac eu e un moșuleț pe care numai eu îl fac în stilul ăsta, nu se poate confunda cu alte măști”, vorbește Șușca despre creațiile care l-au făcut celebru în lumea toată.
Cum ar fi Maramureșul fără măștile lui Vasile Șușca?! ”Nu știu dacă ar fi mai trist, dar ar fi mai puțin colorat. Măștile mele-s o pată de culoare. Eu mă și mir de unde mă caută oamenii pentru ele. Înseamnă că-s plăcute. Dacă n-ar fi plăcute, nu m-ar căuta”, răspunde meșterul.
În sezonul sărbătorilor de iarnă, creatorul din Săcel trimite gânduri bune maramureșenilor: ”Să le dea Dumnezeu sănătate și ce-or gândi cu gândul să li se împlinească. Să aibă sănătate, că-i mai bună decât tăte. Așa să scrieți, «tăte», nu toate.
Materialul integral realizate de Rada Pavel este disponibil aici.
Sursă informații și foto: Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale ”Liviu Borlan” Maramureş (credit foto: Gheorghe Petrilă, Radu Oltean)
CITEȘTE ȘI:
Cât îi Maramureșu’ | Nicolae Șerban, meșterul care ”ascultă” lemnul
Cât îi Maramureșu’ | Pe sub o poartă sculptată de Toader Bârsan a trecut și Bill Clinton
Cât îi Maramureșu’ | În Cărbunari, caută casa cu blide
S-aveți un an nou colorat și zglobiu, întocmai ca măștile lui Șușca! Sau chiar și mai și.
Iar EZiarultău să crească mare și bun ca un stolnic pe masa de sărbători.
(de trageți la sorți a mea urare, nu a fi cu supărare 🙂