Cât îi Maramureșu’ | Un popas într-o casă în care în 28 noiembrie 1918 s-a scris o filă de istorie

Dacă ajungeți în Giulești, opriți-vă la Casa memorială dr. Ilie Lazăr. În această casă, în 28 noiembrie 1918, dr. Ilie Lazăr a convocat delegaţii maramureşeni pentru a pleca la Alba Iulia, la Marea Unire.

Casa memorială dr. Ilie Lazăr din Giulești se înscrie în specificul arhitecturii tradiţionale maramureşene. ”Tălpile masive sunt din stejar, iar pereţii din bârne rotunde de molid, încheiate la colţuri în «cheutoare românească» şi aşezate în sistemul «blockbau». Acoperişul este din draniţă, în patru ape, foarte înalt, prevăzut cu lucarne”, așa sună descrierea făcută de reprezentanții Muzeului Maramureșului din Sighetu Marmației.

Casa are un plan evoluat pentru vremea în care a fost ridicată: şase încăperi, iar în faţă şi lateral „şatra” (prispa) cu stâlpi şi arcade. ”A aparţinut iniţial protopopului greco-catolic Vasile Mihalyi şi a fost edificată în anul 1826, aşa cum atestă inscripţia în limba latină. Pe spatele meştergrindei se află, săpată în lemn, o altă inscripţie: «urmaş Lazăr», cele două familii fiind înrudite”, informează aceeași sursă.

Nu doar pentru a admira o casă tradițională din Maramureș merită să faceți popasul pe strada Principală din Giulești, la numărul 292. Ci și pentru valoarea ei istorică: ”În această casă, la 28 noiembrie 1918, dr. Ilie Lazăr a convocat delegaţii maramureşeni pentru a pleca la Alba Iulia, unde la 1 Decembrie 1918 se va semna pentru vecie Unirea Maramureşului cu Ţara-Mamă”.

Casa este conservată şi restaurată in situ.

Sursă informații și foto: Muzeul Maramureșului și Visit Maramureș

CITEȘTE ȘI:
În Rogoz, întrebați de ”Casa Lăpușeană”
Petru Codrea, cioplitorul în lemn din Valea Stejarului
În Cărbunari, caută casa cu blide
Măștile lui Șușca din Săcel, celebre într-o lume întreagă

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.