În 26 octombrie, conform calendarului popular, se sărbătorește Sâmedru sau Sumedru, patron al iernii pastorale. O zi de care se leagă multe credințe.

Sâmedru (Sfântul Dimitrie) și Sângiorz (Sfântul Gheorghe) împart anul pastoral în două anotimpuri. Vara (23 aprilie – 26 octombrie) și iarna (26 octombrie – 23 aprilie). Miezul verii este marcat de Sântilie (20 iunie), iar miezul iernii de Sânpetru Lupilor (15/16 ianuarie).

”La noi de Sâmedru să aleg oile” (Nicolae Pop, Lăpuș)

O ”plimbare” prin credințele legate de Sâmedru schițează muzeograf Gabriela Filip de la Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș.

🍁 Atât Sâmedru, cât și Sângiorz poartă la brâu cheile vremii, astfel că dacă Sângiorzul încuie iarna și înfrunzește codrul, Sâmedru încuie vara și desfrunzește codrul.

👥 Ziua de Sâmedru era zi de soroc, de socoteală, când se rezolvau toate datoriile, împrumuturile, slujbele sezoniere sau alte înțelegeri încheiate la Sângiorz. O zicală populară spune: ”La Sângiorz se încaieră câinii, la Sâmedru se bat stăpânii”, adică primăvara, când se formează turmele, se încaieră câinii pentru că nu se cunosc, iar toamna, când se împart oile, se bat stăpânii pentru că nu se respectă înțelegerile încheiate la Sângiorz.

🐑 În unele sate maramureșene, de Sâmedru se alegeau oile: ”La noi de Sâmedru să aleg oile. Să mere după oi, să plătesc ciobanii, cine vre’ le mai lasă, cine nu, nu… să fac botei mai mici. Înainte să alejău la Sâmedru cel bătrân, în 14 noiembrie, amu, de vreo 20-30 de ai, să aleg la Sâmedru iest tânăr.” (Nicolae Pop, Lăpuș)

Mai multe, aici.

”Să fac la Sumedru moși din aluat”

Cei de la Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale ”Liviu Borlan” Maramureş spicuiesc din ”Memoria Ethnologica” – ”Obiceiuri și credințe de toamnă”, Colecția Dumitru Iuga.

🍁 Dacă de Sâmedru mai este frunză, și de Sf. Gheorghe va fi înfrunzit.
🌝 Dacă-i lună plină și senin, va fi iarnă bună; dacă-i noros – iarnă aspră.

Din ”Calendarul popular”, autori Maria și Pamfil Bilțiu, aflăm un obicei… culinar de Sumedru.

🍎 Să fac la Sumedru moși din aluat. Să duc la biserică și să-mpart la săraci. Să mai duc mere, nuci, covrigi, care se dau la săraci și la copii.

Mai multe, aici.

Sursă informații: Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale ”Liviu Borlan” Maramureş. Foto (c) eZiarultău.

CITEȘTE ȘI:
Când se strângea mălaiul, gazda ”băga ceteră”
”O fo frumos pă vremea noastră” sau amintiri de la șezătorile de altădată
”Era greu să faci rost de mărjele. Le luai la schimb pă cârpe” (Elena Ștefan din Lăpuș)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.