Un adevărat meniu de post a conturat Reghina Cosma din Rogoz, de la micul dejun până la desert. Cu câte ceva pentru fiecare. După gust. Și gusturi!

Amintiri despre bucate de post a depănat Reghina Cosma din Rogoz pentru Maria Mirela Poduț de la Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale ”Liviu Borlan” Maramureş.

”Dimineața să mânca scrijele pă fiteu, adică pâine prăjită și dată cu on mniez de usturoi și cu ceai. Și ceapă friptă mâncam, da nu chiar de dimineață, mai târziu on pic. Mai punéi câte-on mniez de curetʼi murat cu niște orez sau cu păsat. Tăieței cu picioici laolaltă, păstăi uscate de post, poame uscate, grăunță sierte. Pere, mere le puneau la uscat și făceau pă urmă un fel de compot. Mai puneau on pic de zahăr și ce bun era”, vine Reghina Cosma cu meniul de post din Maramureșul de altădată. Și lista nu se termină aici. ”Făcém picioici fripte în ler. Spălam cartofii și îi băgam în ler și apoi mâncam cu on mnez de ai (usturoi) ori numa cu sare. Mai mâncam cureti murat cu oloi și cu pâine sau cu mălai. Și amu mâncăm. Îi cea mai bună murătură”, își amintește Reghina din Rogoz.

Mai multe rețete de post din Maramureș sunt disponibile aici.

Sursă informații și foto: Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale ”Liviu Borlan” Maramureş (credit foto – Rada Pavel)

CITEȘTE ȘI:
Cât îi Maramureșu’ | Despre rânduiala postului
Cât îi Maramureșu’ | Pită de casă după cea mai veche rețetă…
Cât îi Maramureșu’ | Sarmale de post din Valea Stejarului

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.