Un popas printre șterguri de rugă, săculețele de perini, ștergători, fățoi de masă și țoluri. Asta propun pentru azi cei de la Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Liviu Borlan” Maramureş.
”Atunci ce-ai făcut cu mâna ta ai avut”
Ornate cu motive geometrice, pline de semnificații: roate, ciocane, stele, scărițe, brăduț etc. Culorile se obțineau din foi de ceapă, scoarță de arin, coajă de nucă verde, romaniță, frunză de mălin, scoarță de stejar, flori de tei, lut, frunze de tutun și câte altele.
Din Memoria Ethnologica – Colecția Corina Isabella Csiszár, spicuim câteva amintiri. ”Zâce mama: «Întinde tiara bine! Dă cât îi puté! Să sie pânza bătută»”, spune Dochița Godja din Oncești. Și merge mai departe pe firul nostalgiei: ”Atunci ce-ai făcut cu mâna ta ai avut. Sfetăre, lipideauă, cămeși, haine-n spate, lecrece, gube, saci de moară. Am și amu saci de aceia. D-api câtă pânză am. Ioi, bună-i ceie de cânepă”.
”Plante care au clorofilă, din toate poți scoate culoarea verde”
Maria Șerba din Călinești povestește: ”Eu am tors, am vopsit cu culori vegetale preparate acasă, am țesut. Am vopsit cu hrean, cu frunză de țelină, plante care au clorofilă, din toate poți scoate culoarea verde. Eu știu că am țesut, am fost și în șezătoare, nu mult, da am fost”. Și vine și mărturisirea: ”Eram mai mult cu școala. Acolo am învățat să torc, să țes, să cos, de toate am învățat. Și ne-am respectat cu toții, respectul nu se dăruiește, se câștigă”.
Mai multe amintiri, aici.
Sursă informații: Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Liviu Borlan” Maramureş. Sursă foto: Mariana Scubli.

CITEȘTE ȘI:
Cât îi Maramureșu’ | ”Îi mult de lucru până faci o gubă”, avertizează Marița Grigor din Chiuzbaia