Localitatea Aspra este atestată documentar la 1603. Este o așezare izolată și greu accesibilă, în care sunt locuite mai puțin de 20 de gospodării. Biserica, cu hramul „Sfinții Împărați Constantin și Elena”, a fost ridicată pe la 1866. Prin contribuția micii comunități din Aspra, care a avut ambiția de a-și ridica un lăcaș de rugăciune.
Biserica de lemn din Aspra este construită în stil tradițional maramureșean. Din bârne de lemn, cu draniță și clopotniță cu coif piramidal.
”Ridicată din lemn rotund, respectând planimetria caselor țăranești, cu tindă și cameră mare, care a fost extinsă pentru a face loc altarului, cu patru laturi. Este luminată prin trei geamuri pe latura sudică, două pe latura nordică și unul în spatele altarului.
Interiorul este văruit în albastru la nivelul pereţilor, având pictură doar pe boltă, iconostas şi pe parapetul balconului.
Construcția este prevăzută cu acoperiș unitar în patru ape și un turn-clopotniță, peste care stă un coif pătrat mic, rotunjit spre vârf, unde are o cruce cu trei brațe. În interior, pronaosul este prevăzut cu balcon, iar bolta naosului și altarului are o formă semirotundă, fiind construită din scândură”, descriu cei de la Visit Maramureș.
Biserica de lemn din Aspra se află pe lista monumentelor istorice din România. Poate fi găsită pe strada Principală din Aspra (comuna Vima Mică), la numărul 24.
Sursă: Visit Maramureș
CITEȘTE ȘI:
Cât îi Maramureșu’ | Povestea căsuței albastre din Cărbunari