În Maramureș, pâinea e sfântă… Mai precis ”pita de casă”. Dacă vreți să înțelegeți de ce, reprezentanții site-ului Visit Maramureș vă propun cea mai veche și mai simplă rețetă.
Primul pas pentru o pită de casă bună este clar: ”Mai întâi îți scoli bărbatu’ ș-îl pui să-ț’ facă foc afară în cuptior.” Odată acest hop depășit, ”tu te duci în casă, iei covata de lemn ș-începi să pui fărină de grâu, drojdie, un mnez de sare ș-o cană de apă proaspăt scoasă din fântână. Apa îi musai să hie călduță, nu hierbinte”.
Regulile nu se termină aici: ”Pita trebe frământată până ce nu mai stă legată de dejetele de la mânuri. Tătă plămădeala aiasta o lăsăm la dospit cam un ceas de vreme, să-și spuie rugăciunile. Apoi, unji tepșa cu oloi șî pui aluatu’n ea. Da’nainte de-a o băga-n cuptior, o încrestezi ca să nu crepe când să coace”.
Și un ultim secret: ”Pă când îi gata, amu că-i Postu’ Mare, o unjem cu mazăre frecată șî-i punem deasupra ceapă roșie or’ ceapă de apă. Când nu-i post, o mâncăm cu tăte bunătățurile… mai puțân cu mămăligă… da’ mai bine cu groștior”.
Sursă informații și foto: Visit Maramureș
CITEȘTE ȘI:
Cât îi Maramureșu’ | Dacă vei fi întrebat ”Da-ți-oi vro doi pumni?”, nu fugi: vei fi omenit!
Cât îi Maramureșu’ | În Maramureș, turtele au un defect: ”tare repide dispar din blide”…
Cât îi Maramureșu’ | Sarmale de post din Valea Stejarului