Foto (c) Marius Marian

Fiecare moroșan are în casa lui cuiul pentru clop, de aici ar trebui să înceapă povestea despre clopurile din Maramureș.

”Aici în sat nu mai împletește nime”

Vasile Borodi din Sârbi confecționează clopuri cam de 42 de ani. ”Aici în sat nu mai împletește nime. Mai era pân Breb unu, Bozai, da o murit, ăla mai împletea. Demult îmi aducea foarte multă lume împletituri, din Breb și din sat. Iară din Budești o fo mulți care împleteau, a lui Greangu, a lui Onciu, băieții lui împleteu”, îi spune Vasile Borodi reprezentantei Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Liviu Borlan” Maramureş, Maria Mirela Poduț.

”Astea de amu îs din material de plop”

Materia primă o ia din Covasna. ”Mai demult luam de la Cisnădioara. Se făcea cu împletitură de paie. Acuma mai știu o sângură femeie din Cisnădioara care împletește, astea tinere nicidecum”, explică Vasile Borodi. Din paie de grâu se făceau clopurile cândva. Azi, moda s-a schimbat și la clopuri: ”Astea de amu îs din material de plop. (…) Clopu din paie e mai rezistent că se mai poate înnoi, din plop niciodată. Pentru un clop de paie on om trebuie să muncească o săptămână”.

Foto (c) Marius Marian
”Meseria nu-i gré”

De la pai la clop, drumul se parcurge în mai multe etape, după cum descrie Vasile Borodi pașii în Memoria Ethnologica nr. 80-81: ”Prima dată se calcă împletitura cu călcătorul. Da mai demult nu era călcător. Cum o luat paiu, l-o împletit în șapte și l-o cusut cu mâna, cu ac și ață. Apoi mă pun la mașina de cusut și încep să cos clopul. Se face fundul clopului, apoi vine titia unde se pune panglica și se gată cu pana clopului. Mașina asta-i mai deosebită decât cele la care se coase material, nu are bobină. După ce e gata cusut, înfoc presa. Când îi înfocată, bag clopu la presat și arată mult mai bine. La urmă se pune cipca sau panglica. Mai demult se punea șânor. Meseria nu-i gré, numa trebe să ai plăcere și bunăvoință”.

Povestea întreagă, aici.

Sursă informații și foto: Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Liviu Borlan” Maramureş (credit foto – Marius Marian)

CITEȘTE ȘI:
Cât îi Maramureșu’ | Moda cojoacelor tradiționale, deslușită în Breb

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.