Obiceiurile de Anul Nou apelează la formule magice pentru ca tot răul din anul care se termină să se spulbere, iar anul care vine să fie unul al dorințelor împlinite.

Pentru ca Anul Nou să fie de bun augur, în Maramureș încă se mai umblă cu Plugușorul, Sorcova, Capra și Buhaiul. Despre aceste obiceiuri scrie Maria Mirela Poduț de la Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Liviu Borlan” Maramureş, răsfoind ”Calendarul popular” scris de Pamfil și Maria Bilțiu.

„Cu Plugușorul umblă tri prunci. Au on pluguț mic cu rotiță și coarne. Au clopote. Unu îi plugar. Când zâc poezia trage cu plugu ca și cum ar ara. Pușcă cu zbiciurile și scutură clopotele.” (Sat Șugatag)

„Cu Sorcova umblă câte doi, tri copii. Sorcova îi on buchețăl de busuioc și verdeață. Când să bagă în casă lovesc ușor cu buchețelu acela gazda și zic poezia: «Sorcova, vesela, /Anu care vine, / Cu zile senine, / Ploi la timp, / Noroc la plug, / Sănătate și belșug. / Pă la tăte mesăle / Numa inimi vesăle.» Gazda le mulțumește. Zâce: «Să creșteți mari, s-aveți noroc!» Și le dă bani și nuci.” (Suciu de Sus)

”Care umblă cu capra au o mască cu cap de capră care are coarne. Îi îmbrăcată în piele de oaie. Are on țol pă ie și clopoțăl. Are și o dobuță pe care se bate și butuc cu care bat și capra joacă după cum să bate și să strâgă la capră, care tăt clămpășeste: «Ța, ța, ța, căpriță ța, / Te-am adus din Spania, / Te-am adus cu avionu, / Te-am hrănit cu biberonu. / Asta-i capră di la munte / Și plătește mii și sute. / Asta-i capra lui Ilie / Joacă pă hârtii de-o mie. / Capra noastă-i capră șută, / Joacă pă hârtii de-o sută.»” (Ungureni)

„Cu Buhaiu umblă feciorași și coconi mai mici. Au o bărbânță din care iesă on smoc de păr. Unu toarnă apă pă smoc, unu îl țâne și unu trage de smoc și scoate un sunet. Au zbiciuri, din care pocnesc, când strigă o peozie ca și la Plugușor. On vestitor întreabă gazda: «Sunt trimăs ca vestitor, / Di la a mei poruncitori, / Dacă bine vă-nvoiț, / Buhaiu să îl primiț.» La cei mici le dau bani. La cei mari mâncare și băutură.” (Borșa)

Mai multe, aici.

Sursă informații și foto: Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Liviu Borlan” Maramureş

CITEȘTE ȘI:
Cât îi Maramureșu’ | ”Coconii de-abia așteptau să umble cu colinda”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.