Se vorbește adesea despre cum se schimbă viața în Maramureș. Unii o zic cu nostalgie, unii cu durere în suflet, alții o zic senin, ca și cum ar fi cel mai firesc lucru. Ține de vârsta oamenilor și de atașamentul lor față de rânduielile din trecut.
Schimbările nu se văd doar în felul în care se îmbracă lumea satului, în modul în care își construiesc casele, ci și în modul în care își lucră pământurile sau după legătura cu animalele de prin gospodărie.
Pe soții Godja din Văleni, i-am aflat întorcând gunoiul pe bucata de pământ pe care o pregătesc ca să pună cartofi. De arat, nu mai ară de mult cu plug. Au tractor. Îi mult mai ușor așa. De plug tre să ții, te scutură, tre să-l tragi într-o parte, în alta, pe când tractoru se tot duce… ”Nu mai mere cu lucru așe greu, că io am lipsă numa unu la 70 de ani”, ne zice unchieșu Petru Godja, iar ajutoarele (băieții) li-s prin Franța.
”Ce lucrați atâta, ce vă trebe atâția picioci, când vă puteți cumpăra?”, îi întreabă feciorii plecați prin cele țări, deși lucrează și ei din greu, dar muncesc pe bani.
Mai întâi o dispărut boii, apoi o dispărut caii, în sat mai sunt poate doar vreo trei perechi de cai, pe care îi mai ”înămnesc” (îi plătesc) oamenii când au nevoie, că nu toți au tractoare. Erau balegi pă drum primăvara pe vremuri, de te-apucai să culegi, puteai strânge să gunoiești două peminte. Amu numa pticuri de motorină sau de ulei vezi pe drum. Dacă te duci din Văleni până în Bârsana, nu te întâlnești cu mai mult de o căruță… Oamenii și-o adus tăte vechiturile de tractoare de prin tăte țările.
Îl întreb dacă trebuie să repare mai mult pe tractor decât tomnea caii când aveau vreun bai. Îmi zice că ”nu s-o îmbolnăvit caii cât se strică tractoru”, din punctul ăsta de vedere îi mai rentabil să lucri cu caii. ”Io dacă las tractoru acolo, nu mai crește veci iarbă, cură uleiu. Da unde o bălegat calu, o crescut bunătățile!”
Rada PAVEL
Sursă informații și foto: Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Liviu Borlan” Maramureş (credit foto – Rada Pavel)
CITEȘTE ȘI:
Cât îi Maramureșu’ | Dormit-ați pe strujac?
Cât îi Maramureșu’ | Mărie Rednic din Oncești: ”Atunci ce-ai făcut cu mâna ta, ai avut”
Cât îi Maramureșu’ | ”O fo frumos pă vremea noastră” sau amintiri de la șezătorile de altădată